Nieuws

Mijmeringen van een huisarts

Gepubliceerd
1 februari 2018
Een boek met belevenissen van een oud-huisarts in Krimpen aan de Lek, beschreven in 75 korte ‘mijmeringen’ over uiteenlopende situaties met bijbehorend associaties.
0 reacties
Arie Knuistingh Neven. Mijmeringen van een huisarts in het poldergebied. Alphen a/d Rijn: Van Zuiden Communications, 2017. 172 pagina’s. € 15,-. ISBN: 978-90-8523-232-2.

 

Een boek met belevenissen van een oud-huisarts in Krimpen aan de Lek, beschreven in 75 korte ‘mijmeringen’ over uiteenlopende situaties met bijbehorend associaties. Belevenissen die soms typisch tijdsgebonden en soms weer van alle tijden zijn. Tevens komt de ontwikkeling van huisartsgeneeskunde voorbij. De beginnende huisarts zal verrast zijn hoeveel er in korte tijd in het huisart-senvak is veranderd op zowel inhoudelijk als organisatorisch vlak.
 
In het boek koppelt oud-huisarts Arie Knuistingh Neven uitspraken van zijn patiënten en bijzondere momenten aan citaten uit boeken, muziek of geschiedenis. Iedere ‘mijmering’ staat op zich en het is leuk om er af en toe een paar te lezen. Als echte dorpsdokter is hij zeer goed op de hoogte van de achtergrond van zijn patiënten en zijn betrokkenheid reikt ver. Zo geeft hij geregeld hulpverlening in de plaatselijke voetbalclub waar hij zelf ook speelt. Ook beschrijft hij een situatie waarbij een gezin dat al jaren uit zijn praktijk is, bij hem aanklopt met een bijzonder verzoek. Het boek geeft niet alleen een kijkje in zijn belevenissen als huisarts. Je leert hem ook kennen in zijn voorkeuren en vrijetijdsbesteding, zoals hobby’s en reizen. Daardoor is het boek bijna een autobiografie of memoires. Zijn schrijfstijl is pakkend en leest gemakkelijk, waarbij de goed verwoorde ‘mijmeringen’ steeds eindigen met een verrassende of bijzondere twist. Het boek is interessant voor zowel artsen als leken.
Nog een bijzondere bijkomstigheid: de opbrengst van het boek is bestemd voor onderzoek en behandeling van de ziekte van Duchenne.
 
Waardering: ●●●●

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen