Nieuws

One-stop-shop poli’s snel en populair

Gepubliceerd
25 september 2018
Patiënten maken steeds vaker gebruik van klachtspecifieke ‘one-stop-shop’ constructies, zoals een mammapoli om kanker te diagnosticeren. Op dezelfde dag worden dan alle noodzakelijke onderzoeken uitgevoerd, de diagnose gesteld en het behandelplan opgesteld. Uit een recent systematisch literatuuronderzoek blijkt dat deze aanpak de diagnose kan versnellen.
0 reacties

De auteurs bekeken onderzoeken waarin volwassenen uit de huisartsenpraktijk werden verwezen naar one-stop-shop poli’s. In totaal selecteerden zij 29 onderzoeken: 25 observationele onderzoeken en 3 RCT’s. Geen van die onderzoeken was in Nederland uitgevoerd. Op de klachtspecifieke poli’s kwamen verschillende klachten voor, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, borstafwijkingen, testisklachten en dyspepsie.

De kwaliteit van de onderzoeken was laag. De diagnose kanker werd relatief niet vaker gesteld bij de one-stop-shop methode. In vergelijking met een regulier behandeltraject met meerdere afspraken werden de patiënten wel sneller gezien (gemiddeld 15 versus 75 dagen) en kregen zij veel vaker op dezelfde dag de diagnose (79,2% versus 24,7%). Daarnaast beoordeelden patiënten en huisartsen de service van one-stop-shop poli’s als goed tot zeer goed.

Harde aanbevelingen over one-stop-shop poli’s zijn niet te geven gezien de lage kwaliteit van deze onderzoeken. De resultaten, snellere diagnoses met grote tevredenheid van patiënten en huisartsen, zijn desondanks bemoedigend. Voor de patiënt en huisarts is het fijn als er snel duidelijkheid is en de wachtijd kort. Gegevens over de directe en indirectie kosten en baten ontbreken nog. In Nederland gaan ook steeds meer patiënten naar one-stop-shop poli’s. Vooralsnog is dat een goede ontwikkeling voor patiënt en huisarts.

Literatuur

  • Friedemann Smith C, et al. General practitioner referrals to one-stop clinics for symptoms that could be indicative of cancer: a systematic review of use and clinical outcomes. Fam Pract 2018 Jul 20. Doi: doi: 10.1093/fampra/cmy069. [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen