Nieuws

Online programma’s voor advance care planning

Gepubliceerd
19 november 2020
Zowel nationaal als internationaal wordt er steeds meer digitale ondersteuning voor advance care planning (ACP) ontwikkeld. Die ontwikkeling is veelbelovend. Uit een scoping review komt naar voren dat webgebaseerde, interactieve en patiëntgerichte ACP-programma’s patiënten kunnen ondersteunen tijdens het gesprek met zorgverleners en naasten over wensen, doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg.
0 reacties

Een systematische search naar kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken waarin webgebaseerde, interactieve en patiëntgerichte ACP-programma’s werden geëvalueerd leverde 3434 hits op. De auteurs includeerden 27 relevante onderzoeken. Hierin werden in totaal 11 webgebaseerde ACP-programma’s geëvalueerd, ontwikkeld in de Verenigde Staten (10) en Ierland (1). 

De programma’s bevatten elk ≥ 8 van de 10 aanbevolen elementen voor ACP, zoals het verkennen van persoonlijke doelen en waarden (8 programma's), het verkennen van voorkeuren voor behandeling en zorg (11 programma’s), begeleiding bij communicatie over deze voorkeuren met zorgverleners of familieleden (10 programma’s), en de mogelijkheid om een document op te stellen waarin voorkeuren kunnen worden vastgelegd (8 programma’s). De deelnemers waren tevreden over de ACP-programma’s (11/11 onderzoeken) en beschouwden ze als gebruiksvriendelijk (8/8 onderzoeken) en niet belastend (7/8 onderzoeken). De ACP-programma’s zorgden ervoor dat kennis over ACP significant toenam (8/8 onderzoeken), dat de communicatie tussen patiënten en hun naasten of zorgverleners verbeterde (6/6 onderzoeken) en dat het vastleggen van ACP toenam (6/6 onderzoeken). Ook verbeterde de overeenstemming tussen gewenste en geleverde zorg bij de deelnemers (2/3 onderzoeken).

De inhoud van de tot nu toe voornamelijk in de Verenigde Staten ontwikkelde en geëvalueerde programma’s komt overeen met de aanbevolen ACP-elementen. Uit de review blijkt dat digitale ondersteuning van ACP effectief en haalbaar is. Voor de dagelijkse praktijk in Nederland is er recent een online ACP-keuzehulp ontwikkeld met veel aanbevolen elementen voor ACP. Deze is beschikbaar via Thuisarts.nl.

Literatuur

  • Van der Smissen D, et al. The feasibility and effectiveness of web-based Advance Care Planning Programs: scoping review. J Med Internet Res 2020;22:e15578.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen