Nieuws

Op maat gemaakte inlegzool niet beter bij hielspoor

Gepubliceerd
12 juli 2018
Hielspoor komt veel voor en duurt lang. Patiënten krijgen daarvoor vaak voetorthesen of ‘zooltjes’ aangemeten. Rotterdamse en Deense onderzoekers ontdekten echter dat op maat gemaakte zolen niet effectiever zijn dan een fabriekszool.
0 reacties

Om de effecten van voetorthesen op pijn, functioneren en herstel vast te stellen, deden de onderzoekers een systematisch literatuuroverzicht tot 2017. Zij selecteerden alle gerandomiseerde, gecontroleerde trials en combineerden de data daarvan. Zij vonden 20 onderzoeken die van hoge kwaliteit waren. Vervolgens vergeleken ze fabrieks- en op maat gemaakte orthesen met ‘sham’ (placebo-)orthesen, of een andere conservatieve behandeling. Onder fabriekszooltjes vallen alle zooltjes die niet op maat zijn gemaakt. Daaronder vallen ook gelzolen onder de hele voet, waarvan er veel verschillende soorten op de markt zijn.

Gepoolde data van zes trials lieten zien dat er geen verschillen waren tussen fabrieksorthesen, op maat gemaakte orthesen of sham orthesen qua pijn op de korte termijn, noch op de andere uitkomstmaten. De onderzoekers concluderen dan ook dat op maat gemaakte zooltjes niet beter zijn dan standaardzooltjes bij hielspoor.

Literatuur

  • Rasenberg N, et al. Efficacy of foot orthoses for the treatment of plantar heel pain: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2018 Mar 19. Doi: 10.1136 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen