Nieuws

Opioiden na operatie liever kort en krachtig

Gepubliceerd
1 maart 2018
Na een operatie kunnen opioïden beter korter worden voorgeschreven in een hoge dosis dan langer in een lage dosis. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek onder meer dan een miljoen postoperatieve patiënten. Het ophalen van een herhaalrecept en langdurig gebruik na ontslag waren sterker geassocieerd met de ontwikkeling van opioïdenverslaving dan een hoge postoperatieve dosering.
0 reacties

De onderzoekers analyseerden retrospectief alle 1.015.116 patiënten uit een zorgverzekeraarsdatabase die tussen 2008 en 2016 een grote operatie of kleine ingreep ondergingen. De mediane follow-up van de patiënten was 2,67 jaar. Patiënten die voor hun operatie al regelmatig opioïden innamen, of opiaten misbruikten, werden van het onderzoek uitgesloten. De belangrijkste onderzoeksvraag was of postoperatief voorschrijven van opioïden kan leiden tot problematisch gebruik.

Meer dan de helft van de patiënten (56%) kreeg opioïden na hun operatie. Een kleine groep van 5906 patiënten (0,6% van alle patiënten) ontwikkelde een opioïdenverslaving. Het ophalen van een herhaalrecept na ontslagmedicatie was geassocieerd met een grotere kans om in deze groep te komen (hazard ratio 44%; 95%-BI 40,8 tot 48; p < 0,001). Het risico nam ook toe met iedere week dat patiënten na ontslag langer opioïden gebruikten (hazard ratio 19,9%; 95%-BI 18,5 tot 21,4). De hoogte van de postoperatieve dosis opioïden had nauwelijks invloed op het wel of niet ontwikkelen van opioïdenmisbruik.

In de Verenigde Staten is op dit moment sprake van een opioïdencrisis. Ook in Nederland neemt problematisch opioïdengebruik toe. Bij postoperatief gebruik van opioïden bij mensen die niet gewend zijn aan deze middelen lijkt een lange behandelduur een groter risico dan een hoge dosis. Het oude adagium ‘start low, go slow’ gaat hier dus niet op. De huisarts speelt een belangrijke rol bij het implementeren van dit beleid, omdat herhaalrecepten vaak via de praktijk gaan. Geef dus niet te snel een herhaalrecept opioïden!

Lees het volledige artikel hier

 

 

Literatuur

  • Brat G, et al. Postsurgical prescriptions for opioid naive patients and association with overdose and misuse: retrospective cohort study. BMJ 2018;360:j5790.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen