Nieuws

Patiënten over cardiovasculaire screening

Gepubliceerd
5 juli 2019
Mannen van middelbare leeftijd blijken goed in staat aan te geven wat zij belangrijk vinden bij cardiovasculaire screening. Dat blijkt uit een onderzoek waarin zij keuzes moesten maken uit verschillende hypothetische screeningsprogramma’s. De mannen vonden een goede balans tussen gezondheidswinst en risico’s belangrijk, en ook de locatie en duur van de screening speelden een rol. Verder zorgden roken, kennis over gezondheid en gezondheidsbeleving voor grote onderlinge verschillen tussen de mannen.
0 reacties

Maatwerk en gezamenlijke besluitvorming zijn pijlers van de nieuwe NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Een goede balans tussen gezondheidswinst en risico’s staat daarbij centraal, maar wat vinden patiënten daarbij belangrijk?

Om hun voorkeuren te onderzoeken, boden Deense onderzoekers een zogenoemd discreet keuze-experiment aan. Hieraan deden 1231 mannen mee. Het betrof mannen van 60 tot 74 jaar die al meededen aan cardiovasculaire screening in (drie) ziekenhuizen. In het experiment moesten de mannen herhaaldelijk kiezen uit zes verschillende hypothetische screeningsprogramma’s. De programma’s bestonden uit diverse alternatieven: risicoreductie mortaliteit, screeningsduur, screeningslocatie, voorkomen van overbehandeling en voorkomen spijt te krijgen mee te doen aan screening. In totaal waren de mannen bereid 0,09 levens (95%-BI 0,08 tot 0,09) per 1000 gescreende patiënten op te geven om bij één persoon overbehandeling te voorkomen. Verder zouden ze 1,22 levens (95%-BI 0,9 tot -1,55) per 1000 gescreende patiënten opgeven in ruil voor een screeningslocatie met CT-scan als diagnostiek voor coronair lijden.

De toepasbaarheid van de resultaten is beperkt, omdat de onderzoekers alleen mannen van middelbare leeftijd selecteerden die al meededen aan screening (selectiebias). Mannen die screening weigerden, vrouwen en ouderen ontbreken dus. Toch is het opvallend dat de mannen in ruil voor screeningsdiagnostiek met een CT-scan de meeste levens wilde opgeven. Goed om in het achterhoofd te hebben in het gesprek over screening met deze groep.

Literatuur

  • Hansen TB, et al. Individual preferences on the balancing of good and harm of cardiovascular disease screening. Heart 2019;105:761-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen