Nieuws

Podcastserie ‘Hartenlust’ over intimiteit bij mensen met een aangeboren hartafwijking

Gepubliceerd
22 april 2022
Ongeveer 85% van de baby’s met een aangeboren hartafwijking behaalt tegenwoordig de volwassen leeftijd. Hun fysieke en psychische littekens hebben op latere leeftijd effect op hun beleving van intimiteit. In een podcast interviewt journalist Daan Borrel (jong)volwassenen hierover op een open en respectvolle wijze.
0 reacties
Hartenlust
© Unsplash

In deze 3-delige podcast komen mannen, vrouwen, jongvolwassenen en hun ouders aan het woord. Ze spreken openhartig over de vele gevolgen van een aangeboren hartafwijking als ze zich letterlijk en figuurlijk meer bloot moeten geven. Ze vertellen hoe ze hiermee experimenteerden, bijvoorbeeld in het zwembad of met seks. Ook maken ze duidelijk hoe hun aandoening hen beperkt en voor welke keuzen ze komen te staan, bijvoorbeeld rond een kinderwens of opleiding. Zijdelings komt aan bod hoe ze de rol van artsen of andere zorgverleners hebben ervaren en wat ze wat dat betreft liever anders hadden gewild. Ook vertellen ze over de psychische gevolgen van het medicaliseren van hun lichaam, waarbij dokters de behandeling bepalen en ze pas op latere leeftijd ontdekken dat ze ook zelf keuzen over hun lijf kunnen maken.

Huisartsen willen graag het patiëntenperspectief betrekken bij hun zorgaanbod. Vragen naar intimiteit is niet makkelijk. Borrel laat met haar interviewtechniek zien hoe je dat kunt doen. Dankzij haar oprechte interesse luistert de podcast als een ontspannen dialoog. Ze geeft vooral een mooie inzage in de intieme patiëntenbelevingen die een rol spelen bij de keuzen waar deze mensen voor komen te staan. Veel van de besproken gevolgen zijn ook vertaalbaar naar andere situaties met invaliderende aandoeningen. Deze podcast opent de ogen hiervoor.

Naam Podcast Hartenlust
Makers Daan Borrel, Mina Etemad, in opdracht van het Leids Universitair Medisch Centrum en gefinancierd door Stichting Hartekind
Doel Informatie delen over de beleving van seksualiteit en intimiteit van mensen met een niet-aangeboren hartafwijking
Prijs Gratis
Waardering ●●●●○

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen