Nieuws

Stoppen met roken loont ook na infarct

Gepubliceerd
1 februari 2018
Patiënten die blijven roken na een acuut coronair syndroom (ACS) hebben een beduidend hogere kans om hieraan te overlijden dan patiënten die stoppen. Als het lukt om te stoppen, zijn de overlevingskansen na vier jaar gelijk aan die van patiënten die nooit hebben gerookt.
0 reacties
In een Australisch cohortonderzoek werd aan bijna 10.000 patiënten – dertig dagen na een ACS – gevraagd of zij ooit hadden gerookt, inmiddels waren gestopt of nog steeds rookten. Van alle patiënten met een ACS had 29% nooit gerookt, 40% was ooit gestopt, 17% was na het infarct gestopt en 14% rookte nog steeds. Na een gemiddelde follow-up van vier jaar hadden patiënten die nog steeds rookten 80% meer kans om te overlijden dan patiënten die nooit hadden gerookt (HR 1,78; 95%-BI 1,36 tot 2,32; p &lt 0,001). De sterfte onder de patiënten die nooit hadden gerookt, was het laagst met 5,3% en het hoogst bij hen die bleven roken (12,1%). De overlevingskansen van recente en reeds lang gestopte rokers waren wel lager dan van patiënten die nooit hadden gerookt (respectievelijk 8,2% en 9,6%), maar het verschil tussen stoppers en patiënten die nooit hadden gerookt was statistisch niet significant.
 
Opvallend is dat nog veel patiënten blijven roken als ze recent een ACS hebben doorgemaakt, ondanks de ernst van de aandoening. Aangezien het risico om te overlijden bijna kan halveren bij degenen die er wel in slagen om te stoppen met roken, is hier een dankbare taak voor de huisarts en praktijkondersteuner weggelegd.

Literatuur

  • Van Braak M, et al. Workshop HAG ErasmusMC.
  • Yudi, MB et al. The prognostic significance of smoking cessation after acute coronary syndromes: an observational, multicentre study from the Melbourne interventional group registry. BMJ Open 2017;7:e016874.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen