Nieuws

Tai chi vermindert klachten fibromyalgie

Gepubliceerd
17 oktober 2018
De behandeling van fibromyalgie bestaat voornamelijk uit pijnstilling en oefentherapie. Die oefentherapie is vaak aerobicstraining, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat tai chi effectiever is om de klachten bij fibromyalgie te verminderen. Tai chi is een traditionele, Chinese mind-body interventie waarbij fysieke, psychosociale, spirituele en gedragsaspecten zijn geïntegreerd.
0 reacties

Wereldwijd komt fibromyalgie voor bij 2 tot 4% van de algemene bevolking van 18 tot 65 jaar. Een deel van de patiënten gaat met klachten naar de huisarts. De huidige wetenschap ziet fibromyalgie als een pijnregulatieziekte, waarbij neuro-endrocrinologische veranderingen in het centrale en perifere zenuwstelsel optreden. Er is vooralsnog geen genezing voor de ziekte, de behandeling is gericht op symptoomvermindering. Als niet-medicamenteuze behandeling is matig intensieve aerobicstraining momenteel de standaard, maar veel patiënten hebben er moeite mee die regel na te leven.

Onderzoekers uit Boston voerden een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit waarbij zij 226 patiënten in een ratio van 1:2 verdeelden over groepen die matig intensieve aerobics of tai chi kregen. Beide interventies bestonden uit twee trainingen per week gedurende 52 weken. De onderzoekers wisten niet welke interventie de patiënt kreeg. Na 24 weken bleek de FIQR-score (gereviseerde fibromyalgie-impactvragenlijst, score 0 tot 100, minimaal klinisch relevant verschil van 8,1) in de tai-chigroep 16,2 punten hoger dan in de aerobicsgroep. Ook was er in de tai-chigroep een significante verbetering van algemeen welbevinden, depressieklachten, zelfverzekerdheid en coping. De afname van gebruik van pijnmedicatie was in beide groepen gelijk. De patiënten uit het onderzoek hadden gemiddeld negen jaar klachten en kwamen uit een academisch centrum. Zij hadden een sterkere motivatie en leefden de regels beter na dan de gemiddelde fibromyalgiepatiënt.

De NHG-Standaard Pijn raadt naast pijnmedicatie oefentherapie aan voor patiënten met fibromyalgie. Denk daarom bij een volgend consult ook eens aan tai chi als behandeloptie.

Literatuur

  • Wang C, et al. Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial. BMJ 2018;360:k851. Doi: 10.1136/bmj.k851.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen