Nieuws

Verdikte voeding vermindert reflux baby’s

Gepubliceerd
9 maart 2018
Volgens een recente Cochrane-review nemen refluxklachten bij jonge zuigelingen af na inname van verdikte voeding. De onderzochte baby’s waren jonger dan zes maanden, à terme en dronken voornamelijk flesvoeding. Uit het onderzoek werd niet duidelijk welke voedselverdikker het effectiefst was. Verder is het nog onduidelijk of verdikte voeding ook effect heeft bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.

0 reacties

De resultaten zijn gebaseerd op acht verschillende RCT’s met in totaal 637 zuigelingen die last hadden van reflux. Deze diagnose werd in zes onderzoeken gesteld met gevalideerde vragenlijsten en in twee onderzoeken met oesofageale pH-metingen. De helft van de zuigelingen kreeg verdikte voeding en de andere helft kreeg placebovoeding. De behandelperiode varieerde tussen een week en twee maanden.

Zuigelingen die verdikte voeding kregen, hadden twee regurgitatie-episodes minder per dag (gemiddeld verschil -1,97 episodes; 95%-BI -2,32 tot -1,61, matige kwaliteit bewijs GRADE) en een 2,5 maal grotere kans om klachtenvrij te zijn aan het einde van de behandelperiode (risicoratio 2,50; 95%-BI 1,38 tot 4,51; lage kwaliteit bewijs GRADE). In een onderzoek kregen baby’s na de verdikte voeding vaker diarree, verder werden er geen verschillen in bijwerkingen gerapporteerd. Door de korte follow-upduur van maximaal twee maanden konden de auteurs geen uitspraken doen over langetermijneffecten.

We moeten niet vergeten dat gastro-oesofageale reflux bij zuigelingen een normaal fysiologisch fenomeen is. Bij hinderlijke klachten is verdikking van flesvoeding echter een veilige methode om regurgitatieklachten te verminderen met gemiddeld twee episodes per dag. Deze resultaten sluiten aan bij het huidige advies van de NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode en de NVK-Richtlijn Gastro-oesofageale reflux. Het populairste verdikkingsmiddel, en tevens een mooi scrabblewoord, is johannesbroodpitmeel. Of dit ook de beste voedselverdikker is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Lees de Cochrane-review

Literatuur

  • Kwok T, et al. Feed thickener for infants up to six months of age with gastro-oesophageal reflux. Cochrane Database Syst Rev 2017;12:CD003211.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen