Nieuws

Vezels en volkoren gezond op vele vlakken

Gepubliceerd
18 maart 2019
Meer vezels en volkorenproducten eten verkleint bij gezonde volwassenen de kans op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus type 2, colorectale carcinomen en mortaliteit. Dit staat in een systematische review in de Lancet, die concludeert dat de vezel- en volkoreninname in de algehele bevolking flink omhoog moet.
0 reacties
Graan
© iStock

De auteurs beoordeelden prospectieve cohortonderzoeken en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die keken naar de effecten van koolhydraten op gezondheid. De review was gericht op ‘gezonde mensen’ – onderzoeken onder patiënten chronische ziekten werden geëxcludeerd. In totaal includeerden de auteurs 185 cohortonderzoeken met ongeveer 135 miljoen gevolgde persoonsjaren en 58 RCT’s met 4635 volwassen deelnemers.

In de cohortonderzoeken hadden deelnemers met de laagste vezelinname 15 tot 30% meer kans op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus type 2, colorectale carcinomen en mortaliteit dan deelnemers die iedere dag 25 tot 29 gram vezels aten. Een soortgelijk effect gold voor volkorenproducten. De effecten waren dosisgerelateerd en wezen op meer gezondheidswinst bij nog hogere inname. In de RCT’s hing een hoge vezel- en/of volkoreninname samen met een lager(e) lichaamsgewicht, bloeddruk en cholesterol. De kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs, beoordeeld volgens GRADE, was matig voor vezels en laag voor volkoren.

Dat vezels en volkorenproducten gezond zijn wisten we al langer, maar was nog nooit zo uitgebreid uitgezocht. De inname van deze producten door de algemene bevolking ligt ruim onder de hoeveelheid die samenhangt met de meeste gezondheidswinst. Adviseer patiënten bij vragen voortaan dus dagelijks minimaal 25 gram vezels en zo veel mogelijk volkorenproducten te eten. Met de caloriechecker van het voedingscentrum is uit te rekenen welke voeding dagelijks nodig is om hier aan te komen.

Literatuur

  • Reynolds A. et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 2019;393:434-45.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen