Nieuws

Wat heet gezond eten?

Gepubliceerd
14 december 2015

Geeft het dagelijks eten van vlees een hoger risico om te overlijden aan hart- en vaatziekte of kanker dan een vegetarisch dieet of het regelmatig eten van vis? Het antwoord op deze vraag is nog steeds niet helemaal duidelijk maar volgens een groot voedingsonderzoek maakt het voor de oorzaak van overlijden niet uit wat je eet. Enkele uitzonderingen zijn er wel.

In een prospectief onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk werden ruim 60.000 mensen van 20 jaar en ouder gedurende maximaal 35 jaar gevolgd. De deelnemers werden bij aanvang van het onderzoek ingedeeld in 4 groepen op basis van hun eetpatroon. Mensen die meer dan 4 dagen per week vlees eten (referentiegroep), degene die minder dan 4 dagen per week vlees eten, viseters en tot slot mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Mensen die gedurende het onderzoek van eetpatroon veranderen werden uitgesloten in de analyses.

De kans om voor het 75-ste of  het 90-ste levensjaar te overlijden aan welke oorzaak dan ook is in alle groepen gelijk. De sterfte aan hart- en vaatziekte is niet hoger voor vleeseters vergeleken met elk van de drie andere groepen. Ook de meest voorkomende vormen van kanker, behalve pancreas en hematologische maligniteiten, komen even vaak voor bij vleeseters als bij de overige groepen. Alleen  vegetariërs en veganisten hebben een 66% lager risico op om te overlijden aan een pancreascarcinoom dan vleeseters. Bij personen die matig vlees eten is dat 46% lager dan vleeseters. Het risico om te overlijden aan een hematologische maligniteit is bij vegetariërs met 53% verlaagd en dit is net als de verschillen bij pancreascarcinoom, statistisch significant. Alle berekeningen werden gecorrigeerd voor roken, alcoholgebruik, fysieke activiteit en vele andere confounders.

De resultaten van dit zeer grote onderzoek wijken op sommige punten af van bevindingen uit eerder onderzoek, waar bijvoorbeeld viseters minder kans hebben op hart- en vaatziekte en de sterfte onder vegetariërs aanzienlijk lager is dan bij vleeseters. De vraag naar wat nu wel of niet een gezonde voeding is, zal daarom de gemoederen nog wel lange tijd bezig houden. Misschien is het gewoon een kwestie van maathouden en dat is zonder meer een goed voornemen om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Appleby PN, et al. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.115.119461.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen