Nieuws

Wiegendood – een geactualiseerd naslagwerk over plotseling onverwacht overlijden van baby’s

Gepubliceerd
1 januari 2023
Wiegendood is van alle tijden. Al in de 7e eeuw bestond er een verbod om samen met een pasgeboren baby te slapen om ‘doodliggen’ te voorkomen.
0 reacties

Opvallend is dat er in onze tijd op Instagram foto’s van influencers verschijnen, die met hun ­pasgeboren baby in bed liggen te slapen. Een sympathiek beeld, maar een gevaarlijke ontwikkeling in de strijd tegen wiegendood. Daarom is nu het boek Wiegendood. Kennis en Praktijk gepubliceerd, een naslagwerk en update van het boek uit 2002.

Sinds 1987 is de incidentie van wiegendood in Nederland spectaculair afgenomen, onder andere door het advies om pasgeborenen niet op de buik te slapen te leggen. De richtlijn Veilig Slapen van de stichting Wiegendood geeft ook andere tips om de veiligheid van het slapen te bevorderen, zoals een baby in een slaapzak en niet onder een dekbed, in een eigen, leeg bed (zonder knuffel) en bij de ouders op de kamer. Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding beschermend werkt en roken tijdens de zwangerschap juist het risico vergroot.

Dit boek is een update van het ‘gele boekje’ uit 2002, met nieuwe inzichten op basis van actuele, wetenschappelijke informatie. Het is vooral een naslagwerk voor de professional die te maken heeft met deze ouders of kinderen en geeft een historisch overzicht, beschrijft de epidemiologie en medische kennis, zoals risico- en beschermende factoren en verklarende mechanismen. Daarnaast gaat het ook in op de NODOK-procedure (Nader Onderzoek Doodsoorzaak Kinderen), de periode na het overlijden van een kind en de opvang van de ouders.

Het boek is niet alleen bedoeld voor artsen, maar ook voor andere betrokken professionals. Weliswaar is het voorwoord van zanger Jan Dulles, die zelf zijn 3 maanden oude dochter verloor, maar toch is dit boek vanwege het sterk wetenschappelijke karakter niet heel toegankelijk voor lezers die niet-medisch zijn onderlegd.

Het boek Wiegendood is een waardevol naslagwerk, dat zeer complete wetenschappelijke informatie over wiegendood geeft.

Waardering: ●●●●○

F. Kanits, M.M. Boere-Boonekamp, M.P. L’Hoir, D. Ploegmakers, B.A. Semmekrot | Wiegendood. Kennis en praktijk | Drukwerkdeal.nl, 2022 | Prijs: gratis (te bestellen via info@wiegedood.org) | ISBN: 9,789,090,356,303.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen