Nieuws

Winterhanden en -tenen

0 reacties
Gepubliceerd
13 april 2017

Smeersels die bethamethason bevatten zijn niet effectief voor de behandeling van patiënten met winterhanden of -tenen (perniones). Zolang het tegendeel niet bewezen is, hebben corticosteroïden van klasse III geen plaats in de lokale behandeling van perniones.

In een cross-over RCT werden 34 deelnemers met chronische perniones gedurende zes weken tweemaal daags behandeld met 0,1% bethamethason valereaat of een indifferent smeersel. De primaire uitkomstmaat was klachten, de secundaire uitkomstmaat was functievermindering. De bevindingen werden dagelijks in de vorm van een dagboek bijgehouden op een visueel analoge schaal. Zowel wat de klachten als de functie betreft werden geen statistisch significante verschillen gevonden. Zowel in de placebo- als in de interventiegroep werden geen bijzondere bijwerkingen gemeld.

In Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk worden nifidipine en lokale fluocinoloncrème, een corticosteroïd van klasse III, als mogelijke behandeling van perniones genoemd. De methodologische kwaliteit van de onderzoeken naar effectieve medicamenteuze als het onderzoek naar niet-medicamenteuze behandelingen is laag. Na dit onderzoek van Souwer et al. lijkt de rol van lokale corticosteroïden bij de behandeling van perniones in ieder geval uitgespeeld. Het vermijden van afkoeling, het dragen van warme kleding of het gebruik van nifidipine kunnen mogelijk in individuele gevallen enig soelaas bieden. Mocht dit niet baten, dan blijven alleen een goede voorlichting omtrent het gunstig beloop van de klachten en uitleg over de beperkte waarde van medicamenteuze interventies, nog over.

Souwer IH, et al. Assessing the effectiveness of topical betamethasone to treat chronic chilblains: a randomised clinical trial in primary care. Br J Gen Pract 2017;67:187-3.
Eekhof J, et al. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Amsterdam: Reed Buisiness, 2013.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties