Praktijk

50 jaar Huisartsopleiding in Nederland in beeld

Gepubliceerd
15 juni 2021
Een oproep voor foto’s die met het thema huisartsopleiding te maken hebben, leverde veel enthousiaste reacties en beelden op. De gast- en beeldredactie maakte een selectie, ingedeeld in de subthema’s ‘Starten tijdens het coronatijdperk’, ‘Aios met opleider’, ‘Vaardigheden leren’ en ‘Uitjes en groepsfoto’s’.

De redactie heeft zich tot het uiterste ingespannen om toestemming te krijgen van alle gefotografeerde mensen.
0 reacties
Enkels
Gertrude Grijpink: ‘Deze foto is gemaakt door huisartsbegeleider Sophie Strumphler tijdens het vaardighedenonderwijs van een eerstejaarsgroep in Leiden. De leren vaardigheid: tapen enkel.’
© Gertrude Grijpink

Starten tijdens het coronatijdperk

Het is duidelijk dat corona een grote stempel drukte op de huisartsopleiding, en nog steeds.

Zo schrijft een derdejaars aios over haar laatste opleidingsjaar 2020-2021:

‘In plaats van volle spreekuren houd ik me bezig met luchtwegspreekuren, een protocol om veilig te werken en zag ik alleen mensen met mondkapjes.’

Mondkapje
Annemarie Koop: 'Corona drukte een grote stempel op mijn laatste opleidingsjaar (maart 2020-maart 2021). In plaats van volle spreekuren hield ik me bezig met "luchtwegspreekuren", een protocol om veilig te werken en zag ik alleen mensen met mondkapjes.'
© Annemarie Koop
Visite lopen
Foto links: Derdejaars aios Marianne Mol met huisartsopleider Florence Guibert-Buiron) in september 2020 tijdens een COVID-19-verdachte visite vanuit de huisartsenpost in Dordrecht. Foto rechts: Esther van Dinter, eerstejaars aios: ‘Een van mijn eerste visitediensten op de HAP.’
© Marianne Mol (links) en Esther van Dinther (rechts)
Duimpje
Foto links: Joyce Sombroek startte in maart 2020 met de huisartsopleiding. Foto rechts: Scarlet van Driel (links) en Mariella de Vries (rechts)
© Foto links: Joyce Sombroek. Foto rechts: Mariella de Vries en Scarlet van Driel (rechts)

Foto’s ingestuurd door: Joyce Sombroek, Annemarie Koop, Marianne Mol, Esther van Dinther en Mariella de Vries.

Aios met opleider

Leergesprekken kunnen gaan over de CVRM-richtlijn, pessaria of tal van andere onderwerpen. Ook het leren beoordelen van een schimmelpreparaat is een belangrijk onderdeel in de opleidingspraktijk, net als het werken op de huisartsenpost. Daarbij kunnen aios en opleider samen dienstdoen als regiearts, of kan de opleider meeluisteren als de aios een telefonisch consult doet.

Sommige aios blijven aan hun opleidingspraktijk ‘hangen’ en werken er nog steeds.

Beijer
Tim Beijer: ‘Dit is een foto uit 2018 en laat goed het huidige opleiden zien. Een leergesprek met mijn opleider over de CVRM-richtlijn met de richtlijn er digitaal naast.’
© Tim Beijer
Vries
Foto links: Het derde en laatste jaar van de opleiding van Frank Reuvekamp in Huisartsenpraktijk Binnenstad in het centrum van Utrecht. ‘Mijn 2 opleiders Jaap van der Laan en Christine Weenink zijn mijn huidige collega's in onze gezamenlijke praktijk.’ (2010-2011) Foto rechts: Aios Tejo Schenk leert een schimmelpreparaat te beoordelen met kaderhuisarts urogynaecologie Karin Prins (2007).
© Frank Reuvekamp en Jaap vd Laan (links) en Micha de Vries (rechts)
Boeijen
Linkerfoto: Odilia Ubbens: ‘Dienst met mijn aios Friso de Iongh. Met de dienstauto in het centrum van Amsterdam.' Rechterfoto: Fee Boeijen: ‘Deze foto is van ongeveer 4 jaar geleden. Hier doe ik samen met mijn opleider Linda Blom een dienst als regiearts in Amersfoort.’
© Odilia Ubbens (links) en Fee Boeijen (rechts)
Vries2
Opleider Leo van der Meer in een leergesprek met aios Maaike Bentveld (2008).
© Micha de Vries

Foto’s ingestuurd door: Tim Beijer, Micha de Vries, Fee Boeijen, Frank Reuvekamp en Odilia Ubbens.

Vaardigheden leren

De huisartsopleiding begon in 2016 met een training in Utrecht voor spoedsituaties en praktische vaardigheden. Eén van die vaardigheden is boren in een oogbol. Een andere vaardigheid is het tapen van enkels, waar een eerstejaarsgroep in Leiden mee aan de slag ging.

Vaardigheden leren
De huisartsopleiding begon in 2016 met een training in Utrecht voor spoedsituaties en praktische vaardigheden. Eén van die vaardigheden is boren in een oogbol. Een andere vaardigheid is het tapen van enkels, waar een eerstejaarsgroep in Leiden mee aan de slag ging.
© Eva Wiersma (links) en Gertrude Grijping (rechts)

Foto’s ingestuurd door: Eva Wiersma (links) en Gertrude Grijpink (rechts).

Uitjes en groepsfoto’s

Introductieweken en uitstapjes zijn momenten in de huisartsopleiding die vaak worden vastgelegd. Of het nu gaat om de introductieweek van de huisartsopleiding in 1985-1986 in Makkum, de start van de huisartsopleiding in Nijmegen in 1997 of in 1979, of de startende haio’s van de 2-jarige huisartsopleiding in Rotterdam in 1993.

HALIO's
Onder de naam HALIO’s, HuisArtsen Levenslang In Opleiding, organiseren deze huisartsen jubileum nascholingsdagen. Bijvoorbeeld in de Efteling.
© Yvonne Panken

Uit een groep van 13 haio’s die startte in 1997 ontstonden 3 duo’s, die nog steeds samenwerken. Ook is deze groep nog steeds actief als intervisiegroep, inclusief begeleiding van de toenmalige groepsbegeleiders. Onder de naam HALIO’s, HuisArtsen Levenslang In Opleiding, organiseren deze huisartsen jubileumnascholingsdagen.

introductieweek
De introductieweek van de huisartsopleiding in 1985-1986 in Makkum
© Carolien Polderman-Götte

De introductieweek van de huisartsopleiding in 1985-1986 in Makkum.

Groep-groep
Twaalf haio’s meldde zich in 1979 als ‘groep-groep’ aan bij een opleidingsinstituut. Zij gingen vooraf een lang weekend naar Luxemburg om de opleiding voor te bereiden. Ook maakten zij zelf onderwijs.
© Lidwien Bernsen

Twaalf haio’s meldde zich in 1979 als ‘groep-groep’ aan bij een opleidingsinstituut. Zij gingen vooraf een lang weekend naar Luxemburg om de opleiding voor te bereiden. Ook maakten zij zelf onderwijs.

groep-groep2
© Lidwien Bernsen
Reunie
De haio’s uit 1993 van de tweejarige huisartsopleiding in Rotterdam werden allemaal in Zeeland geplaatst. Op 1 mei 2020 waren al deze mensen 25 jaar huisarts en was er een reünie. Helaas via Zoom vanwege de pandemie.
© Ingrid van Sluisveld

De haio’s uit 1993 van de tweejarige huisartsopleiding in Rotterdam werden allemaal in Zeeland geplaatst. Op 1 mei 2020 waren al deze mensen 25 jaar huisarts en was er een reünie. Helaas via Zoom vanwege de pandemie.

Foto’s ingestuurd door: Carolien Polderman-Götte, Yvonne Panken, Lidwien Bernsen en Ingrid van Sluisveld.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen