NHG Forum

Actuele wensen vervuld in HIS-Referentiemodel 2020

Gepubliceerd
1 oktober 2020
E-consulten en (online) afspraken, belangrijke behandelingen of een specifieke benadering van mijn patiënt: hoe registreer ik het in mijn HIS? Hoe blijft correspondentie overzichtelijk? Deze zaken zijn beschreven in het net verschenen HIS-Referentiemodel 2020. Het NHG werkt met deze update toe naar een (nog) intelligenter HIS.
0 reacties

De nieuwste versie van het HIS-Referentiemodel (versie 2020) beschrijft welke plek in het HIS informatie krijgt die de patiënt zelf aanlevert, bijvoorbeeld via een e-consult of online afspraak. Daarnaast beschrijft deze versie hoe informatie in beeld blijft van patiënten die vragen om een specifieke eigen benadering. Bij deze patiënten is het belangrijk om sommige doorgemaakte behandelingen niet uit het oog te verliezen. Verder speelt het model in op de wens om orde te scheppen in de verzamelbak met correspondentie. U kunt nu aangeven om wat voor soort document het gaat, zoals een wilsverklaring of een update van een specialist.

E-consult en online afspraak

Steeds vaker vragen patiënten een e-consult aan. Dat doen zij in eigen bewoordingen. Soms stellen ze meerdere vragen tegelijk. U beantwoordt al deze vragen in 1 keer in voor de patiënt begrijpelijke taal. De informatie die u uitwisselt met de patiënt moet bewaard blijven. Er kunnen immers vragen over komen. Er is nu een eigen plek in het HIS voor de uitgewisselde tekst inclusief uw antwoord. Daarbij is de koppeling met het bijbehorende SOEP-verslag helder. Ook kunt u de uitgewisselde tekst eenvoudig hergebruiken voor uw eigen verslaglegging.

Patiënten maken daarnaast vaker online een afspraak. Ook hierbij benoemt de patiënt in eigen bewoordingen wat zijn probleem is en kan hij meerdere problemen tegelijk aankaarten. En als patiënten bellen voor een afspraak, verwoordt de doktersassistente wat de reden voor de afspraak is. Hierbij kunnen eveneens meerdere redenen zijn om een afspraak te maken. Net als bij het e-consult heeft ook deze informatie een eigen plek in het dossier gekregen, inclusief waarborging van de koppeling met het bijbehorende SOEP-verslag. Verder is helder wie de informatie heeft aangedragen (patiënt of assistent) en kunt u de tekst van de patiënt of assistent, indien gewenst, hergebruiken voor uw verslaglegging.

Sociale gegevens en belangrijke behandelingen

Sommige kenmerken van een patiënt kunnen aanleiding geven tot medische problemen of verergering ervan. Denk bijvoorbeeld aan allergieën bij een beroep als bakker of kapper. Of kenmerken die van invloed zijn op de communicatie met de patiënt (bijvoorbeeld een taalbarrière), de toegankelijkheid van de zorg (zoals afhankelijkheid van een rolstoel), of de coping van een patiënt met zijn ziekte (lage gezondheidsvaardigheden). Deze informatie wilt u kunnen vastleggen en terugvinden in uw HIS. Hiervoor beschrijft het HIS-Referentiemodel Sociale gegevens, die uitgebreider zijn dan voorheen.

Sommige behandelingen, zoals een CABG (Coronary Artery Bypass Grafting), wilt u niet uit het oog verliezen. Het is handig als het HIS u daarbij ondersteunt. In deze versie kunt u bij het vastleggen van een dergelijke behandeling in het HIS de suggestie krijgen om er een attentiewaarde aan te geven.

Overzicht in correspondentie

Correspondentie is in de loop der jaren een vergaarbak geworden van ongestructureerde informatie, waarbij het overzicht dreigt te verdwijnen. Op dit moment is het alleen mogelijk om in- en uitgaande correspondentie te onderscheiden en te filteren op soort (discipline). In model 2020 is verdere ordening mogelijk door correspondentie te voorzien van een extra kenmerk. U kunt bijvoorbeeld aangeven of het een update van de specialist betreft, een wilsverklaring van de patiënt, of een MDO-verslag.

Autorisatierollen

Praktijkmedewerkers gebruiken het HIS op verschillende manieren. Niet iedereen heeft dezelfde rechten nodig. Om dit goed in te richten en te overzien, staan in het Referentiemodel 2020 een aantal duidelijk herkenbare autorisatierollen.

Hoger plan

Elk jaar wordt het HIS-Referentiemodel aangepast aan actuele wensen van huisartsen. Het model beschrijft hoe HIS-leveranciers wensen op de juiste manier in hun HIS kunnen uitwerken. Doel is de huisartsenzorg op een hoger plan te krijgen en de huisarts te ondersteunen bij het dagelijkse werk. Vraag bij uw HIS-leverancier of gebruikersvereniging na op welk moment de beschreven aanbevelingen in uw HIS zichtbaar worden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen