NHG Forum

ADHD-medicatie voorschrijven? [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
2 juli 2019
Rob van der Spruit, huisarts in Zuid-Holland: ‘Vanwege een FTO over ADHD vroeg ik op HAweb of collega’s zelf ADHD-medicatie voorschrijven, bij volwassenen en kinderen, en hoe ze dat vervolgden.’
0 reacties
Adhd
© iStock

Van der Spruit: ‘Er kwamen veel reacties op mijn vraag op het HAweb Ledenforum. Huisartsen bleken er heel verschillend over te denken. Dat heeft me geholpen, dat er niet per se één pasklare oplossing is. Ik voel me gesterkt in het idee dat je je eigen standpunt kunt innemen.

Een patiënt van mij kwam “even” dexamfetamine halen, want hij had nu examens en kon pas over drie weken bij de psychiater terecht. En ik had geen bericht van die psychiater ontvangen. Binnen ons gezondheidscentrum dachten huisartsen verschillend over wel of niet zelf dexamfetamine voorschrijven. Dus van huisarts A kreeg een patiënt wel de pillen, van B niet. Dat is natuurlijk heel raar voor een patiënt.

Je bent niet verplicht om mensen terug te nemen van de psychiater. De beroepsvereniging van psychiaters vindt dat wij volwassenen met ADHD kunnen behandelen die een jaar stabiel zijn, maar ik vind mezelf niet competent genoeg om de risico’s van langetermijnbijwerkingen in te schatten en bijkomende psychiatrie goed genoeg te monitoren. In het FTO kon ik met de HAweb-reacties schetsen hoe de huisartsen in het land erover denken. Vanaf nu hebben we in onze huisartsenpraktijk afgesproken dat we dexamfetamine-patiënten niet terugnemen van de psychiater. We hebben samenwerkingsafspraken gemaakt met de apotheker, en intern de afspraken aangescherpt. We zitten nu meer op één lijn.’

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Zelf kiezen

Huisarts in Drenthe: Gelukkig mag je als huisarts zelf kiezen, volgens je competenties en belangstelling. Wij hebben werkafspraken met kinderartsen en ggz. Als de eerstelijnspsycholoog medicatie aangewezen acht, schrijf ik voor, volgens de richtlijnen, alleen als er geen uitgebreider syndroom of morbiditeit is. Herhaalrecepten geef ik als dat de patiënt ten goede komt.

Ik verwijs terug

Huisarts in de provincie Utrecht: In onze sterk vergrijsde praktijk kunnen we niet voldoende ervaring opdoen met kinderen met ADHD. Het behoort niet tot het basistakenpakket van de huisarts, dus diagnostiek en medicatie bij kinderen neem ik niet over, ik verwijs terug naar de behandelaar.

Kennis en ervaring

Kaderhuisarts ggz in Zuid-Holland: Starten met medicatie is voor mij gekoppeld aan de diagnostiek: die kan de huisartsenpraktijk niet optimaal uitvoeren. Overnemen van begeleiding doe ik wel bij methylfenidaat, maar voor andere medicatie heb ik te weinig kennis en ervaring. Ik werk samen met gemeenten voor praktijkondersteuners-jeugd, die de huisarts kunnen inschakelen voor medicatie. Daarvoor is er een goed NHG- Stappenplan [kader].

NHG-informatie ADHD en medicatie

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen