Nieuws

Advies stoppen met roken tijdens uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Gepubliceerd
14 mei 2019
In de strijd tegen het roken worden steeds meer middelen ingezet. Zo gingen Nederlandse onderzoekers na of het zou helpen als we rokende vrouwen tijdens het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zouden opsporen en stimuleren om te stoppen. Uit hun onderzoek bleek dat de betreffende vrouwen zowel positief als sceptisch reageerden op deze aanpak.
0 reacties

Roken veroorzaakt nog steeds een groot deel van de mortaliteit onder vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Deze onderzoekers bedachten dat cervixscreening een mooi moment is om vrouwen die roken al jong op te sporen, te informeren over risico’s en te simuleren te stoppen. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij rokende vrouwen. Dit wordt mogelijk verklaard door het vaker voorkomen van een langdurige infectie met hoog-risico humaanpapillomavirus. Daarnaast lijkt roken oncogene mechanismen in cervixcellen te stimuleren.

Om te evalueren of vrouwen hiervoor openstaan, interviewden de onderzoekers vijftien Nederlandse vrouwen die rookten en participeerden in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De vrouwen reageerden wisselend, van positief tot sceptisch. Zowel uitleg over de relatie tussen roken en het bevolkingsonderzoek en de attitude van degene die het gesprek voert, werden als belangrijke factoren genoemd voor het aannemen van dergelijk advies. Veel vrouwen vonden een persoonlijke aanpak zonder duidelijk oordeel belangrijk. Vrouwen die positief waren over de aanpak gaven redenen als: ‘geïnformeerd worden over risico’s verwacht ik van een dokter’ en ‘het is lastig zelf over roken te beginnen’. Sceptische vrouwen gaven redenen als ‘confronterend en beschamend’, ‘het is niet de reden waarvoor je komt’ en ‘je bent al gespannen’.

Op basis van deze interviews is het standaard invoeren van dergelijk advies nog niet aan de orde. Daarvoor moet eerst worden onderzocht of vrouwen ook daadwerkelijk stoppen met roken na het advies en of het advies geen negatief effect heeft op de opkomst voor de screening.

Literatuur

  • Mansour MBL, et al. Smoking cessation advice after cervical screening: a qualitative interview study of acceptability in Dutch primary care. Br J Gen Prac 2019;69:e15-23.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen