Nieuws

Beeldschermgebruik slecht voor de jeugd

Gepubliceerd
3 januari 2020
Beeldschermen zijn niet meer weg te denken voor kinderen en adolescenten. Er groeit een digitale generatie op en dat heeft ook nadelen. Er blijkt een verband te zijn tussen beeldschermtijd en adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.
0 reacties

Om het verband tussen beeldschermtijd en jeugdgezondheid te onderzoeken, verrichtten Stiglic et al. een ‘review of reviews’ (RoR). Dit is een nieuwe onderzoeksmethode waarbij de uitkomsten van meerdere systematische literatuuronderzoeken en meta-analyses worden gebundeld. Het voordeel hiervan is de grote bewijskracht. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van de kwaliteit van de oorspronkelijke artikelen en reviews. Daarnaast is de informatie vaak verouderd.

In februari 2018 doorzochten de auteurs vier databases (Medline, Embase, PsycINFO en CINAHL). Ze zochten naar systematische literatuuronderzoeken die kinderen van 0 tot 18 jaar includeerden, over beeldschermtijd gingen en naar gezondheidsuitkomsten keken. De auteurs beoordeelden de kwaliteit van de reviews met een checklist. Zij screenden 389 artikelen op abstract en titel, 13 voldeden aan de criteria. De kwaliteit van een review was hoog, negen scoorden gemiddeld en drie laag. Hoger beeldschermgebruik bleek samen te hangen met adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een slechtere kwaliteit van leven. Dit gold vooral voor televisieschermen; de reviews bevatten te weinig informatie over nieuwere schermtypen. Voor andere negatieve gezondheidsuitkomsten was weinig tot geen bewijs. Hoe lang een kind veilig naar een scherm kan kijken, vertelt de RoR niet. De auteurs vonden geen voordelen van beeldschermgebruik voor de gezondheid of voordelen op sociaal en cognitief vlak.

Uit dit onderzoek blijkt dat beeldschermgebruik negatieve gezondheidsgevolgen kan hebben voor de jeugd. Zeker bij kinderen met adipositas, een ongezond eetpatroon en depressieve klachten is het goed beeldschermgebruik na te gaan en begrenzing van de beeldschermtijd te bespreken. Dit kan ook zinvol zijn in het kader van preventie en bij vragen van ouders. 

Literatuur

  • Stiglic N, et al. Effects of screentime on the health and well-being of children and adolescents: a systematic review of reviews. BMJ Open 2019;9:e023191.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen