Nieuws

Bij de tijd [Redactioneel]

Gepubliceerd
1 september 2022
Huisarts en Wetenschap viert dit jaar haar 65e verjaardag. Met pensioen en een casemanager ouderenzorg? Gelukkig kunnen tijdschriften in goede gezondheid ongelooflijk oud worden.
0 reacties

Het oudste wetenschappelijke tijdschrift ter wereld is Philosophical Transactions, waarvan het eerste nummer in 1665 verscheen. The Lancet startte in 1823, als eerste medisch-wetenschappelijke tijdschrift. Pas in 1957 werd H&W geboren. Eigenlijk nog maar een groentje dus.

‘Begin’ is de toepasselijke titel van het eerste redactioneel. In de H&W-kraamkamer was er nog geen academische huisartsgeneeskunde, geen hoogleraar huisartsgeneeskunde en geen huisartsopleiding. De oprichters van het tijdschrift waren pioniers in de huisarts­geneeskunde als wetenschap. Zij wilden meer dan een verenigingsblaadje. H&W moest oorspronkelijke wetenschappelijke stukken van huisartsen publiceren en verdiepingsartikelen die de huisartsen voorlichten en bijlichten. ‘Voor de leden van het NHG en de overige huismedici in den lande.’

Dat is goed gelukt. Ging het in 1958 nog over de introductie van de ‘groene kaart’, anno 2022 publiceert H&W over e-health. In dit nummer van H&W een ‘bijdetijds’ onderzoeksartikel over waarom datakoppeling tussen de ambulancedienst en de huisartsenpost waardevol kan zijn, een dubbelinterview over het nut van spiegelen en 2 pittige opinies over welke evidence geschikt is ter onderbouwing van de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Ook qua vorm ging en gaat H&W met zijn tijd mee. Hoewel vele papieren tijdschriften de opkomst van internet niet overleefden, leest een aanzienlijke groep huisartsen elke maand bij voorkeur de papieren H&W. Velen van u beluisteren ook graag de H&W-podcast, lezen de digitale nieuwsbrief of bekijken de up-to-date website. Een multimediale titel dus, van en voor de NHG-leden.

H&W wil ook van maatschappelijke waarde zijn door zich in te zetten voor een groenere en duurzamere leef- en werkomgeving. We zullen regelmatig bijdragen publiceren over duurzaamheid, zoals de nieuwsberichten en column in dit nummer. Het is aan betrokken NHG-leden te danken dat we dit onderwerp nu goed op het vizier hebben.

H&W blijft. Niet alleen bij de tijd, maar ook als wetenschappelijk baken voor de ‘huismedici in den lande’. Dankzij u blijven we als grote familie generatie op generatie voortleven. Blijft u (er) bij?

Gastredactie themanummer 65 jaar H&W en Gijs Baaten, hoofdredacteur

 

Susanne Claessen
Susanne Claessen
Jean Muris
Jean Muris
Gijs Baaten
Gijs Baaten
Jako Burgers
Jako Burgers

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen