Nieuws

Bijzonder groepsinterview in podcast juli 2022

Gepubliceerd
5 juli 2022
De podcast bij H&W 7 – themanummer Kopzorgen – bevat een bijzonder groepsinterview. Huisartsen en redactieleden Femke Veldman en Kim van Wijck gaan in gesprek met Bert Keizer, Menno Oosterhoff en Dick Swaab. Zij geven hun filosofische kijk op het brein, de geest en de ziel. Wie bezorgt ons kopzorgen: moleculen of de geest?
0 reacties

Verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer, psychiater Menno Oosterhoff en emeritus hoogleraar neurobiologie Dick Swaab laten hun licht schijnen over deze complexe materie. Zij gaan volop met elkaar in discussie: niet om gelijk te krijgen, maar voor het intellectuele plezier van een goede discussie. In deel 1 van de podcast bespreken ze de vrije wil, de geest en de ziel. In deel 2 komt psychisch lijden aan bod, waarbij zij casussen bespreken. Ga er eens goed voor zitten en laat uw geest slijpen.

Medicatieovergebruikshoofdpijn

Een heel andere kopzorg is medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH), verergering van hoofdpijn die ontstaat door langdurig en overmatig gebruik van pijnmedicatie. Abrupt stoppen met medicatie is dan het best, maar dat is lastig voor patiënten. Ondersteunende medicatie helpt vaak niet om terugval te voorkomen. Wat wel helpt, is vertrouwen, begrip en intensieve begeleiding. Tessa Dijksman sprak hierover met neuroloog Janneke Poelen en specialistisch verpleegkundige Mieke Heitkamp-van Deursen. Zij geven handvatten om de zorgverlening bij MOH te optimaliseren. Beluister ook het inspirerende voorbeeldgesprek, met Janneke Poelen als arts en Mieke Heitkamp-van Deursen als patiënt.

Lean werken

Kopzorgen kunnen ook ontstaan in de praktijk, bijvoorbeeld door de hoge werkdruk of communicatieproblemen. ‘Lean’ werken kan dan uitkomst bieden. Femke Veldman sprak met Ulrich Schultz en Margareth Heuveling, lean-adviseurs van het eerste uur. Lean (slank) werken is een werkwijze die in de negentiende eeuw in de Japanse industrie is ontwikkeld om het productieproces te verbeteren en tegelijkertijd de kwaliteit te verhogen. Vanaf 2010 passen Schultz en Heuveling deze methode toe in de huisartsenpraktijk. Steeds meer praktijken zijn hen daarin gevolgd. Rust in de praktijk en een gevoel van controle over de praktijkprocessen zijn het resultaat.

NHG-Standaard De overgang

Verder komt de herziene NHG-Standaard De overgang aan bod. In deze herziening is meer plaats ingeruimd voor hormoontherapie. De werkgroep acht de risico’s bij een therapieduur korter dan 5 jaar acceptabel als de vrouw ernstige hinder ondervindt door vasomotorische klachten. Femke Veldman gaat hierover in gesprek met Henriëtte Engel, kaderhuisarts urogynaecologie en lid van de NHG-werkgroep De overgang.

Tot slot bespreken Femke Veldman en Marco Krukerink de 6 nieuwsberichten van het julinummer.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen