Nieuws

Borstkankerscreening bij de buren

Gepubliceerd
11 november 2011
Borstkankerscreening in verschillende Europese landen heeft niet gezorgd voor dalende sterfte aan borstkanker. Dit beweert een internationale onderzoeksgroep die naburige landen met elkaar vergeleek in een artikel in het British Medical Journal.
In Nederland is de borstkankerbus een bekend verschijnsel. In 1989 werd een nationaal screeningsprogramma ingevoerd en sinds 1997 draait het programma op volle toeren met een gemiddelde deelname van 70-79%. Toch heerst er internationaal discussie over het aandeel van screeningsprogramma’s aan de sterftereductie bij kanker. Want naast de optimalisatie van screening worden ook de behandelmethodes steeds beter.
In een retrospectief onderzoek vergeleken onderzoekers 3 paren van buurlanden die vroeg (rond 1990) of pas 10 tot 15 jaar later landelijke borstkankerscreening invoerden: Zweden versus Noorwegen, Noord-Ierland versus Ierland en Nederland versus België (Vlaanderen). Deze landen verschilden niet in sociaaleconomische status, toegang tot zorg of de kwaliteit daarvan. In de periode 1989 tot 2006 daalde de mortaliteit van borstkanker met 24% in Zweden versus 16% in Noorwegen, 30% in Noord-Ierland versus 27% in Ierland, en 25% in zowel Nederland als Vlaanderen. De trends in de sterftecijfers verschilden dus nauwelijks in de landen waarin vroeg werd gescreend of de landen waarin dit pas veel later landelijk gebeurde. Want in de landen zonder landelijk screeningsprogramma in de jaren ‘90 zette de daling in sterfte ook toen al in. Men zou verwachten dat screening de incidentie van gevorderde vormen van borstkanker zou verminderen. Echter, dezelfde auteurs tonen in een ander onderzoek aan dat deze incidentie in ons land relatief stabiel is gebleven over de jaren. Opvallend is wel dat de grootste sterftedaling werd gevonden in de groep vrouwen van 45 tot 50 jaar in alle landen behalve Nederland. In ons land werd juist een grote sterftereductie gezien in de groep vrouwen boven de 70 jaar. De onderzoekers wijten de dalende sterftecijfers hoofdzakelijk aan verbeterde behandelmethodes, efficiëntere gezondheidszorg en noemen het effect van screening op de daling van borstkankersterfte marginaal. Aan welke kant van de schutting het gras nu groener is, blijft onbeantwoord in dit burenonderzoek. (Jochen Cals)

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen