Nieuws

Burgerhulpsysteem bij hartstilstand is zinvol

Gepubliceerd
3 maart 2020
Burgerhulpverleners verhogen de overlevingskans van patiënten die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van de Universiteit Maastricht, waarin aan de hand van prospectieve registratiedata werd bekeken of het zinvol was in reanimatie getrainde burgers in te zetten.
0 reacties

In de periode van april 2014 tot april 2016 registreerden ambulancecentra in de provincie Limburg 1546 hartstilstanden en activeerden ze in 422 gevallen het burgerhulpsysteem. Burgerhulpverleners ontvingen vervolgens een sms’je om te gaan reanimeren op basis van hun postcode en die van het slachtoffer. In 291 van de 422 gevallen werd de oproep beantwoord door minimaal één burgerhulpverlener, in 131 van de 422 gevallen niet. Bij succesvolle inschakeling van het burgerhulpsysteem overleefde 27% van de patiënten tot ontslag uit het ziekenhuis, zonder burgerhulpverlener was dit 16% (OR 1,95; 95%-BI 1,15 tot 3,33). De meeste patiënten die een hartstilstand overleefden (92 van de 100), konden naar huis.

De bijdrage van het burgerhulpsysteem leek het grootst als een getuige of omstander de hartstilstand zag, maar de ambulance niet binnen 6 minuten ter plaatse kon zijn. Opvallend was dat het effect op overleving verder toenam (tot 46%) als een getuige of omstander al met de reanimatie was gestart voor de komst van de vrijwilliger. Vier op de tien getuigen deden dat echter niet. Waarom blijft onbekend.

Hoe meer mensen ter plekke zijn die daadwerkelijk starten met reanimatie, hoe beter. Het burgerhulpsysteem gebruikt inmiddels GPS in plaats van postcode om slachtoffer en hulpverlener effectiever te koppelen, en het vrijwilligersaantal groeit. Door in uw praktijk aandacht te hebben voor reanimatietraining onder collega’s en leken, kunt u het burgerhulpsysteem verder bevorderen. En uiteraard staat het ook u en uw team vrij om zich aan te melden voor dat sms’je op HartslagNu.nl.

Literatuur

  • Pijls RW, et al. A text message alert system for trained volunteers improves out-of-hospital cardiac arrest survival. Resuscitation 2016;105:182-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen