Nieuws

Case-finding voor ouderen met handicap(s) zinvol?

Gepubliceerd
18 december 2014

De medische wetenschap houdt zich niet zonder reden bezig met de dubbele vergrijzing; meer mensen worden ouder. In de jaren dat mensen langer leven kunnen handicap(s) de kwaliteit van deze extra jaren beïnvloeden. Met case-finding worden ouderen met verhoogd risico op handicap(s) actief opgespoord, dit leidt echter niet per definitie tot verbetering van (handicap-gerelateerde) uitkomstmaten.

Tot deze conclusie komen Nieuw-Zeelandse onderzoekers die een cluster gerandomiseerd onderzoek in 60 huisartsenpraktijken hadden opgezet om te bepalen of de “BRIGHT”case-finding strategie geschikt zou zijn om ouderen in de huisartsenpraktijk met handicap(s) te identificeren en verdere verslechtering van de handicap(s) te verminderen. In deze “BRIGHT”case-finding strategie werd gebruikgemaakt van een gevalideerde vragenlijst die patiënten van 75 jaar en ouder (uit de interventiepraktijken) zelf invulden. Degenen met een score van 3 of hoger werden verwezen voor beoordeling naar de geriater. De controlepraktijken leverden gebruikelijke zorg (geen actieve opsporing). De primaire uitkomstmaten waren het aantal opnames in verpleeghuizen en in ziekenhuizen. Secundaire uitkomstmaten waren: beperkingen in dagelijkse activiteiten (gemeten met de Nottingham Extended Activities of Daily Living Scale; NE-ADL) en kwaliteit van leven (gemeten met de World Health Organization Quality of Life Scale; WHO-QOL).

Het aantal ouderen dat na 36 maanden in een verpleeghuis terechtkwam was hoger in de interventiegroep dan in de controlegroep (173 (8,4%) versus 115 (6,2%); hazard ratio 1,32; 95%-BI 1,04 tot 1,68; p = 0,02). De groepen verschilden niet wat betreft het aantal ziekenhuisopnamen (p = 0,88). Er was ook geen significant verschil tussen de groepen in de verandering in beperkingen in dagelijkse activiteiten (p = 0,13). De kwaliteit van leven daalde gemiddeld minder in de interventiegroep dan in de controlegroep (respectievelijk 1,6 versus 2,9 punten op de WHO-QOL; p = 0,007). Onderzoek toonde al eerder aan dat dit soort opsporingsprogramma’s niet leiden tot gezondheidswinst bij ouderen. Dit onderzoekt bevestigt het nogmaals.

Kerse N, et al. The cluster-randomized BRIGHT trial: proactive case finding for community-dwelling older adults. Ann Fam Med 2014;12:514-24.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen