Nieuws

CRP-sneltest voorspelt niet eenduidig ernstige infecties bij kinderen

Door
Gepubliceerd
7 maart 2023
Een CRP-sneltest (point-of-care CRP) lijkt ernstige infecties bij kinderen onvoldoende te onderscheiden van niet-ernstige infecties. Dat bleek uit een Vlaamse observationele cohortstudie bij kinderen met symptomen van een infectie. Het onderzoek vond plaats in de eerste en tweede lijn. Kinderen met ernstige infecties hadden gemiddeld iets hogere CRP-waardes. Maar een laag CRP sloot een ernstige infectie niet uit.
0 reacties

Ernstige infecties zijn relatief zeldzaam op de kinderleeftijd. Ze worden echter geregeld niet herkend of onterecht als zodanig behandeld. Naar schatting overlijden in Nederland nog jaarlijks 32 kinderen aan een behandelbare infectie.  

Onderzoekers hoopten met deze observationele cohortstudie meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of een CRP-sneltest kan differentiëren tussen ernstige en niet-ernstige infecties bij kinderen.  

CRP tegen het licht

Hiervoor includeerden zij 8280 Vlaamse kinderen (mediaan 2,0 jaar; interkwartielafstand (IQR) 1,0-4,2) die zich met symptomen van een acute infectie (< 5 dagen) meldden bij een huisarts, kinderarts of spoedeisende hulp. Het betrof de periode 2013-2014. Van deze kinderen kwam 37% bij de huisarts. 6552 kinderen kregen een CRP-sneltest. Een ernstige infectie werd gedefinieerd als een ziekenhuisopname (> 24 uur) binnen 5 dagen na de initiële presentatie. Kinderen zonder ernstige infectie hadden een mediane CRP-waarde van 10 mg/L (IQR < 5-27).  

5,3% van de kinderen had een ernstige infectie, met name vanwege een pneumonie (mediane CRP 48 mg/L; IQR 13-113) en gastro-enteritis met dehydratie (mediane CRP 9,5 mg/L; IQR < 5-30). Kinderen die met een ernstige infectie bij de huisartsenpraktijk kwamen, hadden een mediaan CRP van 8,5 mg/L (IQR < 5-28,5).  

Geen harde grenzen?

In deze verkennende studie lijkt het discriminerende vermogen van een CRP bij kinderen dus tegen te vallen. Overigens zijn de resultaten niet een-op-een toe te passen op de Nederlandse praktijk. In België kunnen patiënten zich direct tot de kinderarts of spoedeisende hulp wenden. In een eerdere publicatie schreven de onderzoekers dat een CRP-waarde van < 5 mg/L bij de huisarts een ernstige infectie uitsluit. Op basis van het huidige onderzoek gaat deze uitspraak wellicht toch niet helemaal op. Zo had ten minste een kwart van de kinderen die opgenomen werd met een gastro-enteritis een CRP-waarde < 5.

Literatuur

  • De Rop L, et al. Point-of-care C-reactive protein test results in acute infections in children in primary care: an observational study. BMC Pediatr 2022:22;633: https://doi.org/10.1186/s12887-022-03677-5.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen