NHG Forum

De overgang van opleiding naar praktijk

Gepubliceerd
10 juli 2008

Samenvatting

Onlangs vond de jaarlijkse Startersdag plaats. Met bijna 200 deelnemers was de belangstelling voor de dag onder aios en jonge huisartsen nog nooit zo groot. Er was een gevarieerd aanbod aan workshops en op de beursvloer was gelegenheid om kennis te maken met diverse adviseurs en dienstverleners voor huisartsen.

Het doel van de Startersdag is om de overgang van de huisartsenopleiding naar een eigen praktijk soepeler te laten verlopen. Dat onder andere door de mogelijkheid te bieden tot kennisoverdracht via workshops en door uitwisseling van ervaringen met andere beginnende huisartsen. De organisatie van de dag lag in handen van een projectgroep waarin vertegenwoordigers van De Startende huisarts, LHV, LVG, SBOH, ZN en het NHG zitting hadden.

De volgende workshops zijn gegeven:

  • Starten van een eigen praktijk. Wat moet je bij het starten van een praktijk minimaal geregeld hebben? Wat zijn de valkuilen? Kun je gebruikmaken van een checklist of vind je zelf het wiel uit? Ervaren collega’s gaven antwoorden op deze vragen in samenwerking met deskundigen op financieel gebied.
  • Samenwerken in een eerstelijnsverband. Welke mogelijkheden voor samenwerking zijn er in de eerste lijn? Bijvoorbeeld in een HOED, bedrijvenverzamelingsgebouw, zorggroep of gezondheidscentrum? Wat zijn de mogelijkheden voor een startende huisarts? Hoe kom je erachter wat je wilt? Waarvoor kies je?
De Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerste-Lijn (LVG) legde in deze workshop kort alle samenwerkingsverbanden uit. Ook kwamen aanverwante aspecten, zoals werken in loondienst, kostenafdracht en zelfstandigheid aan de orde.
  • Waarnemen of in loondienst. Wat zijn de persoonlijke en financiële overwegingen in de keuze voor het werken als waarnemer of als hidha? Welke keuze past bij jou? Wat moet je regelen en welke (wettelijke) regels spelen daarbij een rol? Het doel van deze workshop was dat je een aantal persoonlijke en financiële overwegingen kon benoemen, die voor de jonge huisarts de keuze tussen waarnemen of werken in loondienst beïnvloeden.
  • Praktijkstart met kwaliteit. Hoe pak je het starten van een praktijk meteen kwalitatief goed aan? Welke voordelen heeft dit en welke stappen moet je hiervoor zetten? De NHG-kwaliteitskoffer biedt de methode én de materialen. In deze door het NHG verzorgde workshop stonden de deelnemers stil bij het implementeren van kwaliteitsbeleid in de praktijk en werd uitgelegd hoe je met de NHG-kwaliteitskoffer kunt werken.
  • Huisarts van de toekomst; zelfstandige ondernemer of werken in loondienst? Tegenwoordig is het allang niet meer vanzelfsprekend dat je als huisarts ook direct zelfstandig ondernemer bent. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om in loondienst bij een gezondheidscentrum te gaan werken of in dienst te treden bij een huisartsenorganisatie. Een manager en een huisarts van een dergelijke organisatie vertelden daarover.
  • Solliciteren. In deze workshop werd op een interactieve en beeldende wijze zichtbaar gemaakt hoe je jezelf op een aangename en doelmatige wijze voor het voetlicht kunt zetten. Diverse technieken en mogelijkheden werden gepresenteerd die je marktkansen op een volgende stap in je loopbaan kunnen vergroten.
  • Bezoek beursvloer. Er was een aparte ‘workshop’ gereserveerd voor een bezoek aan de beursvloer. Dit hield in dat telkens zo’n 30 aios de gelegenheid hadden om per toerbeurt de beurs te bezoeken. Zo was het mogelijk voor de 34 organisaties en bedrijven om in relatieve rust in gesprek te komen met de aios.

Keuzes maken

Terug naar het doel van de Startersdag: het soepeler laten verlopen van de overgang van de huisartsenopleiding naar een eigen praktijk. In bijna alle workshops kwam naar voren dat je eerst moet bepalen wat je echt wilt en wat je leuk vindt; wat voor jou belangrijk is in het leven; en dat je moet zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Vervolgens kun je op basis van die uitkomsten een keuze maken voor de manier waarop je wilt werken: in loondienst, als waarnemer of misschien als zelfstandige. Met deze opdracht gingen de aios na een drukke maar nuttige dag terug naar huis, met de nodige bagage om de juiste keuzes te kunnen maken voor hun toekomst na de huisartsenopleiding. (JB)

[Bij de illustratie:] Bij de opening van de dag werd ‘de dokterstas’ officieel geïntroduceerd door het eerste exemplaar te overhandigen aan Jettie Bont, bestuurslid van de LHV. Deze tas, met daarin het Draaiboek praktijkstart, was beschikbaar voor alle deelnemers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen