Nieuws

Eco-angst | Van doem-denken naar doen-denken

Gepubliceerd
23 september 2022
Mijn 9-jarig zoontje is een wandelende dierenencyclopedie. Trots deelt hij zijn weetjes: ‘Wist je dat het grootste landdier op de zuidpool 6 mm lang is?’ ‘Spinnendraad is sterker dan ijzer.’ Helaas brengt deze kennisdrang hem ook het besef dat dieren met uitsterven bedreigd worden.
0 reacties
Jessie Neffke
Jessie Neffke is werkzaam als huisarts in Utrecht
© Margot Scheerder

Op een webinar van Zorg voor Klimaat hoor ik over eco-angst: angst en stress veroorzaakt door aanhoudende zorgen over de toekomst van de aarde en haar bewoners. Dit herken ik; ik zie dat we op iets onomkeerbaars afstevenen. De gedachte hoeveel er moet gebeuren om de aarde weer in evenwicht te krijgen overspoelt me. Ik ben immens bezorgd over de toekomst.

Het webinar leert me dat je eco-angst niet benadert als een normale angststoornis, want de dreiging is reëel. De machteloosheid werkt verlammend. Het probleem onderkennen en ermee aan de slag gaan geeft juist hoop en het gevoel invloed te hebben.

Ik moet dus in actie komen en begin met lezen hoe de aarde eraan toe is en wat er anders moet. De impact van de zuivelindustrie doet me schrikken, maar ook het forse aandeel dat de zorgsector in het klimaatprobleem heeft. Ik leer dat klimaatverandering een enorme stempel gaat drukken op de zorgvraag.

Wakker geschud besluit ik thuis én op mijn werk aan de slag te gaan. We stappen over op plantaardige voeding en verdiepen ons in gezond opgroeien zonder dierlijk eten. Met een groep huisartsen richt ik de werkgroep de Groene Huisarts op om huisartsen te ondersteunen in stappen naar een duurzamere zorg. Het maakt me blij en in plaats van uitzichtloosheid zie ik nu kansen!

Ik wandel met mijn zoontje door het bos. Al het zwerfafval stoppen we in zijn “juttas”. ‘Mama, waarom gooien mensen plastic in de natuur? Komt het dan nog goed met de aarde?’ Welk antwoord geef je die bezorgde blik van je 9-jarige? ‘Ik weet niet’, zeg ik. ‘Belangrijker is dat je doet wat jij nodig en belangrijk vindt. Als je troep opraapt worden mensen blij van het mooie bos. ­Misschien doen sommigen dan zelfs mee.’ Dankbaar kijkt hij me aan. Hand in hand jutten we verder. 

Reageren op de column van huisarts Jessie Neffke? Dat kan bij 'Reacties' onder deze column.

In H&W publiceren we regelmatig artikelen over ‘duurzame en toekomstbestendige zorg’. We besteden aandacht aan de gevolgen van de klimaatverandering op de volksgezondheid, maar ook aan de milieu-impact van de gezondheidszorg op het klimaat. U herkent deze bijdragen aan het groene blaadje.

Duurzame columns gezocht

Bent u als huisarts (in opleiding) ook bezig met duurzaamheid? Heeft u bewuste – duurzame – keuzes gemaakt en pakken die goed uit? Of leveren ze juist frustratie op? Schrijf uw ervaringen op in een column van 250 à 300 woorden en stuur deze vóór 1 januari 2023 naar H&W. Mail uw column naar: redactie@nhg.org.

Beluister ook de H&W Podcast waarin Evelyn Brakema (gepromoveerd, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie) haar zorgen uit over de effecten van de klimaatcrisis op gezondheid. Zij legt uit hoe huisartsen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de groene transitie door duurzamer te werken. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen