Nieuws

Evaluatie van medicatie vermindert ongeschikte voorschriften

Gepubliceerd
16 maart 2016

Oudere patiënten krijgen regelmatig potentieel ongeschikte medicatie voorgeschreven, wat morbiditeit, bijwerkingen en ziekenhuisopnamen kan verhogen. De OPTI-SCRIPT-interventie, een evaluatie van de medicatie door een apotheker aan de hand van een gestandaardiseerd stappenplan, kan het aantal potentieel ongeschikte voorschriften significant reduceren, aldus Ierse onderzoekers.

De term ‘potentieel ongeschikte voorschriften’ (POV) wordt gebruikt wanneer er sprake is van suboptimale voorschriften waarbij er een hoger risico bestaat op bijwerkingen terwijl er een veiliger alternatief beschikbaar is. De OPTI-SCRIPT-interventie bestaat uit de zogenaamde academische opsomming – een dertig minuten durende evaluatie van de medicatie met een apotheker via een gestandaardiseerd stappenplan waarbij evidence-based behandelalternatieven voor de betreffende medicijnen worden geboden. Daarnaast bestaat de interventie ook uit patiëntenfolders op maat; waarin de POV en redenen dat POV suboptimaal is beschreven worden. In de folders is er ook aandacht voor de (non)farmacologische behandeling die de huisarts kan bieden.

Onderzoekers uit Ierland beschrijven dit als conclusie bij hun cluster-gerandomiseerde trial onder 21 huisartsenpraktijken met 196 patiënten met POV. De primaire uitkomstmaten waren de proportie van patiënten met POV en het gemiddelde aantal POV’s. Als secundaire uitkomstmaten werd ingezoomd op de voorschriften van verschillende medicijnen: protonpompremmers (PPI’s) op een volledig therapeutische dosis meer dan 8 weken, lange termijn (> 3 maanden) gebruik van NSAID’s, langetermijngebruik (> 1 maand) van langwerkende benzodiazepines, therapeutische dubbelmedicatie en het gelijktijdig gebruik van tricyclische antidepressiva met een opiaat of calciumantagonist.

Patiënten die de OPTI-SCRIPT-interventie ondergingen hadden significant lagere kans op een POV vergeleken met patiënten in de controlegroep (OR 0,32; 95%-BI 0,15 tot 0,70; p = 0,02). Het gemiddelde aantal POV’s in de interventiegroep was 0,70, wat significant lager was in vergelijking met de controlegroep (1,18; p = 0,02). De interventie bleek effectief in de reductie van POV’s met betrekking op PPI’s (OR 0,30; 95%-BI 0,14 tot 0,68; p = 0,04).

Clyne B, et al. Effectiveness of a multifaceted intervention for potentially inappropriate prescribing in older patients in primary care: a cluster-randomized controlled trial (OPTI-SCRIPT study). Ann Fam Med 2015;13:545-53.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen