Nieuws

Foto voorspelt pijnfluctuaties heupartrose niet

Gepubliceerd
14 juli 2022
Patiënten met heupartrose bezoeken de huisarts vooral vanwege de pijn. Hoewel die pijn meestal redelijk stabiel is, ervaren patiënten ook pijnfluctuaties. Het optreden van zo’n fluctuatie blijkt niet geassocieerd te zijn met de diagnose heupartrose, al dan niet radiologisch of klinisch bevestigd. Dat laten Rotterdamse onderzoekers zien.
1 reactie

Zij gebruikten gegevens van 495 deelnemers met heupklachten uit een recent prospectief cohortonderzoek in de eerste lijn met 10 jaar follow-up bij patiënten met klachten van het bewegingsapparaat.  

Heuppijn 

Patiënten waren tussen de 45 en 65 jaar oud en presenteerden zich maximaal 6 maanden voor baseline voor het eerst bij de huisarts. Zij rapporteerden heuppijn op een schaal van 0-10 op 2, 5, 8 en 10 jaar na follow-up.  

Als een patiënt tijdens de follow-up een heupprothese kreeg, gebruikten de onderzoekers de gegevens van vlak voor de operatie als eindpunt. Voor iedere patiënt werd een rechte lijn over de gerapporteerde pijnscores geplot. Een relevante fluctuatie in pijnklachten werd gedefinieerd als een gemiddeld absoluut verschil tussen de voorspelde pijnscores op basis van de lijn en de gerapporteerde pijnscore van meer dan 1.  

Geen associatie 

De meeste patiënten hadden stabiele milde pijn of een daling van de pijnscore. Toch had 37% van de patiënten relevante fluctuaties. Een klinische of radiologisch bevestigde diagnose van heupartrose was niet geassocieerd met het hebben van relevante fluctuaties. De klinische diagnose werd gesteld volgens de criteria van de American College of Rheumatology.  

Terughoudendheid 

Het was al bekend dat heuppijn door artrose niet per se betekent dat er ook heupartrose op de röntgenfoto te zien is. Nu blijkt dat een röntgenfoto ook weinig zegt over het verloop van de pijn. Weer een reden om terughoudend te zijn met röntgendiagnostiek.  

Literatuur

  • Van Berkel AC, et al. Course of pain and fluctuations in pain related to suspected early hip osteoarthritis: the CHECK study. Fam Pract 2022 April 2;cmac030. DOI:10.1093/fampra/cmac030 [epub ahead of print].

Reacties (1)

Paul van der Ven 21 juli 2022

Wij als huisartsen moeten ophouden röntgendiagnostiek aan te vragen bij artrose. Tenzij we andere oorzaken (zoals maligniteit of osteomyelitis) willen uitsluiten. De anamnese van patiënt en uw eigen lichamelijke onderzoek is betrouwbaarder dan een röntgenfoto. Tevens laten we dan ook direct ophouden met artrose "slijtage" te noemen. De patiënt wordt vele malen beter geholpen met een uitleg wat artrose wel is, dan dit omwille van gemak weg te zetten als slijtage. Notabene zit de in het artikel genoemde fluctuatie mijn inziens minder in de pijn, maar meer in de belastbaarheid.

Verder lezen