Nieuws

Geluidsopnames van consulten

Gepubliceerd
9 februari 2015

Patiënten kunnen eenvoudig met hun mobiele telefoon een geluidsopname maken van hun doktersbezoek. Daar kleven voor- en nadelen aan. Voor de patiënt is het zinvol om het consult op een later tijdstip nog eens rustig te beluisteren. Veel artsen zullen echter niet blij zijn als patiënten de opnames openbaar maken, bijvoorbeeld op Facebook. Een discussie in de British Medical Journal belicht zowel de voordelen als de nadelen van de geluidsopnames.

De Amerikaanse hoogleraar Glyn Elwyn ziet louter voordelen. Registratie van het besprokene kan de kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren. Uit onderzoek waarbij patiënten geluidsopnames meekregen van consulten – zodat ze die achteraf nog eens konden beluisteren of delen met familieleden – blijkt dat patiënten dit in hoge mate waarderen. Bovendien neemt hun begrip van het besprokene toe. Dat is natuurlijk niet anders als de patiёnt zelf de opnames maakt. Elwyn verwacht geen noemenswaardige toename van defensief handelen door de geluidsopnames. De patiënt heeft verifieerbare data waarmee hij kan meten in hoeverre de arts evidence-based geneeskunde en shared decision making levert. Dat kan spanning opleveren voor dokters, maar zal uiteindelijk een krachtige impuls geven aan de kwaliteit van zorg. Een arts die welwillend omgaat met een verzoek opgenomen te worden, straalt uit dat hij niets te verbergen heeft. Tegenstribbelen leidt tot stiekeme opnames en omdat de patiënt er sowieso recht op heeft, komt dat neer op het hoofd in het digitale zand steken.

De Londense huisarts Laurence Buckman heeft meer bedenkingen. Hij meent dat de registratie leidt tot gedragsverandering bij arts en patiënt. Ze zullen omzichtiger met elkaar omgaan en de consulten zullen langer duren. Hij voorziet ook dat patiënten de opnames als middel gaan gebruiken om machtsverschillen in de arts-patiёntrelatie te neutraliseren, waardoor dokters defensief gaan handelen en een echte dialoog wordt ontlopen over de vraag waarom de patiënt zich onmachtig voelt. Ten slotte kunnen opnames gemakkelijk leiden tot misbruik als ze in handen komen van derden of als vermaak worden gepresenteerd op sociale media.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Buckmans gespartel het tij nog zal keren. Probeer dus maar zo snel mogelijk te wennen aan eventuele geluidsopnames.

Elwyn G, Buckman L. Should doctors encourage patients to record consultations? BMJ 2014; 350: g7645.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen