Nieuws

Gokproblemen eerder herkennen

Gepubliceerd
30 mei 2017

Steeds meer mensen hebben te maken met gokproblemen en die kunnen leiden tot financiële of relatieproblemen. Gokproblemen komen vaak voor samen met andere psychosociale problemen zoals depressie, alcohol en drugsmisbruik. De huisarts kan een belangrijke rol spelen bij het eerder herkennen van deze problemen.

Britse onderzoekers gingen na hoe vaak gokproblemen voorkomen in de huisartsenpraktijk en welke patiënten hier kwetsbaar voor zijn. Zij selecteerden daarvoor in totaal 11 huisartspraktijken op basis van mate van achterstandswijk en benaderden patiënten die in de wachtkamer zaten voor een willekeurige klacht.

Van de ondervraagde patiënten vulden er 1058 anoniem, direct in de wachtkamer, een vragenlijst in met vragen over eigen gokproblemen of in de familie in het afgelopen jaar, psychische gezondheidsproblemen en verslavingsproblemen zoals drugs- en alcoholmisbruik. Minder dan 1% van alle patiënten rapporteerde een gokprobleem (score ≥ 5 op de Problem Gambling Severity Index) en 7% rapporteerde gokproblemen in de familie. Mannen tussen de 18 tot 24 jaar waren een kwetsbare groep en gokproblemen kwamen ook vaker voor bij patiënten met een depressie (OR 2,08; 95%-BI 1,15 tot 3,94), alcoholmisbruik (OR 2,78; 95%-BI 1,60 tot 4,89) en drugsmisbruik (OR 5,03; 95%-BI 2,78 tot 8,99).

De onderzoekers hadden te maken met onvolledige vragenlijsten, waardoor het aantal gokproblemen mogelijk onderschat wordt. Het blijft namelijk een lastig onderwerp voor patiënten en het is kennelijk moeilijk de vragenlijst naar waarheid in te vullen. Gokproblemen staan niet op zichzelf, maar komen vaak samen voor met andere psychosociale problemen. Hier ligt een kans voor vroege herkenning in de eerste lijn. Dat is belangrijk, omdat mensen vaak te laat hulp zoeken voor hun gokproblemen en er dan al veel schade is aangericht.

Cowlishaw S, et al. Gambling problems among patients in primary care: a cross-sectional study of general practices. Br J Gen Pract. 2017 Apr;67(657):e274-e279. Doi: 10.3399/bjgp17X689905.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen