Nieuws

Hersentumor door mobiel bellen?

Gepubliceerd
4 juli 2012
Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is het gebruik van mobiele telefonie fors gestegen, momenteel zijn er meer dan 1,2 mobiele telefoons per Nederlandse inwoner. Aan het gebruik van mobiele telefoons worden verschillende aandoeningen toegeschreven. De vraag of een toename van het gebruik van de mobiele telefoon leidt tot een hogere incidentie hersentumoren (zoals glioom) is nog niet opgehelderd.
Amerikaanse onderzoekers bereken-den op basis van resultaten uit 2 recente observationele onderzoeken, de verwachte incidentie van gliomen in de VS in de periode 1992-2008 en vergeleken deze met de daadwerkelijke incidentie van gliomen in 2008. In het eerste onderzoek werd een bijna 3 keer verhoogd risico op het ontstaan van glioom bij mobiel telefoongebruik gevonden (OR 2,7; 95%-BI 1,9-3,7) en in het tweede onderzoek een verlaagd risico (OR 0,81; 95%-BI 0,70-0,94).
Hoewel het mobiele telefoniegebruik fors was gestegen, bleek dat de incidentie van gliomen in de periode 1992-2008 in de VS ongeveer stabiel was gebleven. Echter, uitgaande van het verhoogde risico gevonden in het eerste onderzoek verwachtte men een stijging van > 40% van de incidentie van gliomen in deze 16 jaar. Zelfs bij een potentiële latentietijd van 10 jaar tot het optreden van een glioom, had mobiel bellen moeten leiden tot een stijging van de incidentie van 10%. Volgens het tweede onderzoek zou mobiele telefonie een mild beschermend effect op gliomen hebben. Hierdoor is een milde stijging van de incidentie van gliomen in de VS niet uitgesloten. Echter, de betrouwbaarheidsintervallen van de voorspelde incidentie en de geobserveerde incidenties overlappen elkaar. Verder ontdekten de onderzoekers dat er geen verandering in de incidentie van gliomen in de temporaal kwab aantoonbaar was. Dit maakt een lokaal effect van microgolven minder aannemelijk.
Concluderend toont het onderzoek geen causale relatie aan tussen microgolven van een mobiele telefoon en het ontstaan van gliomen. We kunnen dus nog gerust mobiel blijven bellen. Mocht u echter geloven in een meer dan 10 jaar durende latentietijd van een glioom, dan kunt u misschien beter wat meer whats-appen dan telefoneren. (Marissa Scherptong-Engbers)

Literatuur

  • 1.Little MP, et al. Mobile phone use and glioma risk: comparison of epidemiological study results with incidence trends in the United States. BMJ 2012;344:e1147.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen