NHG Forum

“Het oogt vaak complexer dan het is”

Gepubliceerd
3 oktober 2019
De diversiteit van het vak van huisarts is iets wat Hemen Hamad (aios) altijd al heeft getrokken. Dit jaar neemt hij deel aan de congrescommissie van het NHG-Congres. Het thema ‘Relax, ‘t is gewoon complex’ is hem op het lijf geschreven.
0 reacties

Hamad: “Alles wat ik leuk vind, zit in dit vak. Je krijgt zulke diverse mensen op je spreekuur, met zulke uiteenlopende problemen. Van een gekneusde teen tot een hartaanval. En je werkt met veel verschillende beroepsgroepen samen, met de wijkverpleging, met assistenten, met specialisten. Bovendien kun je op het sociale vlak ook veel voor mensen betekenen, omdat je op een gegeven moment je patiëntengroep goed leert kennen.” Ook het leren kennen van het sociale netwerk om iemand heen is volgens Hamad van essentieel belang als huisarts: “Zo kun je de zorg beter laten aansluiten.”

Migrantenzorg

Inmiddels zit Hamad in zijn derde jaar huisartsgeneeskunde. In dat jaar kies je een verdiepingsmodule. Hamad heeft ervoor gekozen om zich te verdiepen in migrantenzorg. Via het Radboud kwam hij met verschillende mensen van het NHG in contact. Zij zochten nog een enthousiaste aios voor de congrescommissie. Het onderwerp van het congres, complexe zorg, sprak Hamad erg aan. “Het is een prikkelend onderwerp waar je veel kanten mee op kunt. En ook migrantenzorg komt op het congres op een aantal terreinen terug, omdat dat toch ook bepaalde factoren in zich heeft die de zorg complex kunnen maken. Ik vind het een uitdagend onderwerp, en erg leuk om me te verdiepen in welke factoren een patiënt, of een situatie, nou complex maken.”

Het samen nadenken en van gedachten wisselen is enorm waardevol

Relaxt blijven

Vooral die verdieping meemaken tijdens de werkzaamheden voor de congrescommissie, ziet Hamad als een enorme verrijking: “Iedere bijeenkomst is leuk. Neem bijvoorbeeld SOLK; wat maakt dat nu zo ingewikkeld of complex? En daar volgt dan binnen de commissie een gesprek over, met verschillende visies en ervaringen. Het samen nadenken en van gedachten wisselen is enorm waardevol. Ik heb er veel van geleerd. Het is mooi om te zien hoe iedereen er weer net anders tegenaan kijkt.”

Toch zijn situaties niet altijd zo complex als het misschien klinkt, vindt Hamad: “Daarom vind ik de boodschap van het congres ook goed: ‘Relax, ‘t is gewoon complex’. Vooral dat relaxed blijven is een belangrijke tip. Als je als huisarts wat overzicht krijgt in de situatie van een patiënt, je er echt in verdiept, dan valt het vaak wel mee. Het oogt vaak complexer dan het in de praktijk is.”

Leerzaam feestje

Voor Hamad zal het de derde keer zijn dat hij een NHG-Congres meemaakt, maar nu dus voor het eerst ook als congrescommissielid. Hamad: “Zo’n congres is niet alleen leerzaam, het is ook echt een feestje voor alle huisartsen en huisartsen in opleiding. Ik zie het als een hele leuke dag waarop je veel collega’s en groepsgenoten ziet en spreekt en ook nog eens geweldig veel kunt leren op een leuke, interactieve manier. Ik verwacht dat ik, net als vorige keer, direct de maandag na het congres de dingen die ik heb geleerd in praktijk kan brengen.”

Dichtbij de huisarts

Voor Hamad staat het belang van het NHG als onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor huisartsen dan ook hoog in het vaandel. “Ik vind het heel belangrijk dat het NHG evidencebased standaarden ontwikkelt en die steeds weer up-to-date maakt. Verder vind ik het prettig dat de vereniging echt aansluit op de praktijk van de huisarts; er wordt veel informatie uitgewisseld waar je echt wat aan hebt. En de nascholingen zijn natuurlijk ook heel belangrijk.

In deze tijd dat ons gezondheidssysteem en onze standaarden en protocollen op allerlei manieren worden beïnvloed, bijvoorbeeld door andere beroepsverenigingen, is het denk ik van groot belang dat er een onafhankelijke organisatie is die dichtbij de huisarts staat en praktijkgericht is. Zodat dingen zich ontwikkelen op een manier waar we gezamenlijk achter staan.”

Hemen Hamad is huisarts in opleiding aan het UMC St. Radboud. Naast zijn opleiding is hij betrokken bij het geven van onderwijs over kwetsbare groepen in de gezondheidszorg, op het Radboud en de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen