Nieuws

Het Ottowa stoppen-met-rokenmodel

Gepubliceerd
21 juni 2016

Het is mogelijk om met een driestappen-model in de eerste lijn het aantal stopadviezen bijna te verdubbelen. Dit model bestaat uit drie componenten: vraag de patiënt naar zijn rookgedrag, adviseer de patiënt te stoppen en zorg voor een verwijzing naar de poh.

In Ontario, Canada, toonden Papadakis et al. aan dat het invoeren van bovenstaand model in een een grote groep van 32 praktijken waarin 450 huisartsen werken mogelijk is. Voor en na een praktijkbrede training hebben zij gemeten wat het effect is van de implementatie van dit Ottowa-model door interviews te houden met bijna 2000 rokers.

Zij vonden dat huisartsen vaker vroegen naar het rookgedrag van hun patiënten (OR 1,94; 95%-BI 1,61 tot 2,34), en vaker adviseerden om te stoppen met roken (OR 1,92; 95%-BI 1,60 tot 2,29). Bovendien werden rokers vaker doorverwezen naar hun poh; eerst werd 35% doorverwezen en na de training 54% (OR 2,03; 95%-BI 1,71 tot 2,42).

Alhoewel deze training in Nederland niet beschikbaar is, zijn de randvoorwaarden wel aanwezig. Huisartsen en praktijkondersteuners zijn zich bewust van de noodzaak van stoppen met roken. Het HIS ondersteunt steeds vaker het vragen naar rookgedrag en praktijkondersteuners geven al begeleiding bij het stoppen met roken. Er is dan alleen nog een kleine gedragsverandering nodig bij huisartsen: iedere roker zou geadviseerd kunnen worden om te stoppen en daarna meteen worden doorverwezen naar de poh. Niets staat een implementatie van dit model in de weg: nu alleen nog wachten of de interventie daadwerkelijk meer mensen laat stoppen, deze resultaten worden later gepubliceerd.

Papadakis S, et al. Increasing rates of tobacco treatment delivery in primary care practice: evaluation of the ottawa model for smoking cessation. Ann Fam Med 2016;14:235-43.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen