Nieuws

Het stokje overdragen…

Gepubliceerd
1 juni 2021
Vijf jaar geleden begon ik als hoofdredacteur. Met de opdracht om de 60-jarige H&W mee te laten gaan met de (digitale) tijd(sgeest). H&W had, zo vertelde men mij, een ‘hoog zuchtgehalte’, was weinig toegankelijk en te veel zendergericht. Ook werden er te weinig artikelen aangeboden.
0 reacties

Mijn passie is al 34 jaar lang wetenschap naar de praktijk vertalen, en deze uitdaging paste mij dus perfect. Samen met het redactieteam, de uitgever en de websitebouwer ben ik aan de slag gegaan. Het resultaat dat we samen hebben bereikt, geeft dezelfde voldoening als het realiseren van een nieuw of verbouwd praktijkgebouw of gezondheidscentrum. Een prachtige ervaring in een huisartsenleven! Ondertussen liep het spreekuur (lees: H&W maken) gewoon door.

Er waren hoogtepunten, zoals meteen bij mijn start een themanummer ‘60 jaar H&W’, volledig gemaakt door talentvolle aios en jonge (gepromoveerde) huisartsen. En later de oogst van alle inspanningen: de achten uit lezers- en ledenenquêtes, de verbeterde toegankelijkheid met behoud van gedegenheid en wetenschappelijke betrouwbaarheid, het grote bereik door multimediaal te publiceren, de verdubbeling van het aantal ingediende artikelen, de artikelenserie over de kerntaken en kernwaarden, de 8 andere themanummers, de prachtige casuïstiekartikelen en uw bijdragen in de rubriek ‘Uw diagnose’. Te veel om op te noemen.

Maar ook met enkele dalen, zoals het predikaat ‘Huisarts en (Nep)Wetenschap’ van Luc Bonneux in Medisch Contact (dat steekt), het geringe aanbod artikelen over implementatie en VIM, de traagheid van het ambacht van wetenschap, et cetera. Er blijven genoeg uitdagingen voor mijn opvolger!

Met veel genoegen ben ik hoofdredacteur van H&W geweest, en draag ik op 1,5 meter het stokje over met de wens: blijf (kritisch) lezen, luisteren en reageren naar H&W!

Ivo Smeele, hoofdredacteur tot juni 2021

…en overnemen

Met veel plezier start ik als nieuwe hoofdredacteur van H&W: een eervolle taak!

Was H&W voorheen nog voornamelijk een papieren blad, inmiddels is de titel verrijkt met een verbeterde website, een wekelijkse nieuwsbrief en een maandelijkse podcast. Daarmee is H&W, ondanks zijn bijna 65e levensjaar, helemaal bij de tijd en is het de meest gelezen en hoogst gewaardeerde wetenschappelijke titel voor huisartsen. Om te koesteren!

De veelzijdigheid van de titel en uw enthousiasme daarvoor zijn voor mij heel herkenbaar. Dezelfde eigenschappen heb ik de afgelopen 2,5 jaar als redactielid mogen meemaken bij de vele mensen die H&W allemaal mogelijk maken, uiteraard onder de inspirerende leiding van Ivo Smeele. Een mooie prestatie, waarvoor veel dank!

Maar H&W gaat gelukkig nog lang niet met pensioen. Graag zet ik mijn eigen veelzijdigheid en enthousiasme in om de inhoud en kwaliteit van alle H&W-uitgaven ook in de toekomst te bewaren en waar nodig verder te verbeteren. Een grote uitdaging (‘zucht!’), die ik graag aanga. Samen met de auteurs, het redactieteam en uiteraard u als lezer en luisteraar.

Slaat u de bladzijde met mij om?

Gijs Baaten, hoofdredacteur met ingang van juni 2021

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen