Nieuws

Hoe zat het ook alweer met de griepprik?

Gepubliceerd
17 november 2021
Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik. Een goed idee, zo luidt de algemene opvatting. Griepvaccinatie bij 60-plussers verkleint niet alleen de kans op griep maar ook op complicaties (zoals pneumonie, hartinfarct, ontregeling van diabetes mellitus). Daarmee vermindert de griepprik de druk op het gezondheidssysteem en dat is nu harder nodig dan ooit. Toch zijn niet alle huisartsen overtuigd van het nut van de griepprik. Herinnert u zich de discussie daarover nog die enige tijd geleden in H&W werd gevoerd?
1 reactie

Sinds het begin van deze eeuw is de vaccinatiegraad voor influenza gedaald. Dat is verontrustend, vindt huisarts Ted van Essen. Het nut van (griep)vaccinatie moet blijvend worden benadrukt en daar heeft de overheid een steekje laten vallen. Antivaxers en griepvaccinatiecritici laten veelvuldig van zich horen en de overheid heeft daar geen adequaat antwoord op. Het Nederlandse griepvaccinatieprogramma moet op een aantal punten op de schop (bijvoorbeeld indicaties, implementatiekanalen en voorlichting).

Integendeel, zegt huisarts Dick Bijl. Volgens hem ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van de griepprik en zou er ook sprake zijn van belangenverstrengeling. Hij betoogt dat de miljoenen euro’s die momenteel worden besteed aan de griepprik beter besteed kunnen worden aan goed wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid en bijwerkingen van influenzavaccinatie, uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers.  

Meer weten?

Lees de opiniestukken van Ted van Essen en Dick Bijl er nog eens op na. Zie ook de herziene indicatiestelling van de Gezondheidsraad en het dossier Griepvaccinatie van het NHG. 

 

Reacties (1)

Ted van Essen 23 november 2021

Misschien toch zinvol om hier te citeren uit die herziene indicatiestelling van de Gezondheidsraad van 20 september 2021: 'De bestaande doelgroepen van de griepprik hoeven niet ingrijpend gewijzigd te worden. De Gezondheidsraad adviseert de leeftijdsgrens van 60 jaar te behouden, net als de huidige medische risicogroepen. Ook adviseert de raad om enkele medische risicogroepen toe te voegen, waaronder mensen met morbide obesitas (BMI van 40 of hoger).'

Verder lezen