NHG Forum

ICT moet doen wat huisarts wil en verwacht

Gepubliceerd
8 januari 2019
Huisartsen liepen in de zorgsector altijd voorop met ICT, zeker vergeleken met ziekenhuizen. Maar achteroverleunen kan niet met ICT. Dus helpt het NHG huisartsen met het NHG-Programma Informatisering Huisartsenzorg. Veel speelt zich achter de schermen af, zoals overleg en afstemming met andere partijen.
0 reacties

Huisartsen waren altijd voorlopers in ICT, zegt Nationaal ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) in hun rapport van maart Toekomst digitalisering eerstelijnszorg huisartsen. Huisartsen waren al in de jaren negentig gestructureerd bezig met het HIS en elektronische patiëntendossiers, lang voor de ziekenhuizen.

Digitaliseringsparadox

Toch moeten we als beroepsgroep oppassen, stelt het Nictiz. Nictiz noemt het de digitaliseringsparadox: tevreden met de ICT ondanks dringende noodzaak tot vernieuwing. We berusten in ongemak van verouderde en beperkte systemen, terwijl we dringend aan onderhoud en verbetering toe zijn. Nictiz signaleert obstakels als versnipperde vraag, te veel aanbieders en oplossingen, en te weinig geld.

Tjeerd van Althuis (NHG): "Iedere huisarts zit regelmatig met de handen in het haar: waar blijft de informatie uit het ziekenhuis? Soms is die ook te uitvoerig, of je moet teksten overtypen doordat systemen niet op elkaar aansluiten."

Ongemak herkent senior wetenschappelijk medewerker Tjeerd van Althuis van het NHG-Programma Informatisering Huisartsenzorg: ‘Systemen moeten doen wat jij wilt. Iedere huisarts zit regelmatig met de handen in het haar: waar blijft de informatie uit het ziekenhuis? Soms is die ook te uitvoerig, of je moet teksten overtypen doordat systemen niet op elkaar aansluiten. De intensieve samenwerking met alle partners in het medicatieproces leidt binnenkort tot een pilot om dit te verbeteren, zoals bij veranderingen in de medicatie. Dat kan sneller en nauwkeuriger. Ook verhuizing van dossiers pakken we aan, met Nictiz. We vorderen met een nieuw, modern verhuisbericht. Nu gebruiken we allemaal een berichtmodel van twintig jaar geleden.’

Toegankelijk his

‘Belangrijk en leuk is dat over anderhalf jaar patiënten toegang krijgen tot hun dossier. Met het project Ontsluiten van Patiëntengegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland (OPEN), in overleg met Patiëntenfederatie Nederland en samen met LHV en InEen, bepaalt het NHG welke gegevens beschikbaar worden. Hierdoor kan de patiënt wel bij het dossier, maar met grenzen, bijvoorbeeld alleen vanaf de afspraak met de huisarts, en niet bij gegevens die je in het verleden geregistreerd hebt met een andere gedachte in je achterhoofd.

Samen met LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland zijn we bezig met een plan om de kwaliteit van de systemen in de huisartsenzorg op een hoger plan te brengen. Dat zal iets van lange adem zijn en gaat bijvoorbeeld over sneller doorvoeren van nieuwe mogelijkheden zoals bij de gegevensuitwisseling.’

Hulp bij ICT

Je ICT toegankelijker, efficiënter en veilig maken, en ook het up-to-date houden van je software is een hele zorg. Daarom ontzorgt het NHG de leden. Enkele voorbeelden van NHG.org.

  • Langetermijnplan ICT. Visie digitalisering huisartsenzorg 2019-2022 (pdf): een overzicht van uw ICT-taken voor de komende jaren, en van ondersteuning daarbij door het NHG en andere huisartsenorganisaties.

  • E-health. Ondersteuning door NHG van e-health voor de huisarts.

  • Gegevens openstellen voor patiënten. Voor ondersteuning bij consultvoorbereiding en afronding: project OPEN (Ontsluiten van Patiëntengegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland).

  • Gegevensuitwisseling tussen huisarts en specialisten. Voor gestroomlijnde informatie-uitwisseling tussen huisartsen en specialisten, zoals de Richtlijn Informatie-uitwisseling tussen huisarts en medisch specialist (Richtlijn HASP), maar ook met ggz en paramedici. De HASP maakt het NHG al sinds 1980; er is een pilot voor herziening.

  • Adequate dossiervorming. Wilt u informatie snel kunnen vinden, efficiënt kunnen delen en de HIS-functies goed gebruiken dan vindt u houvast in de NHG-Richtlijn Adequate dossiervorming met het Elektronisch Patiëntendossier (pdf): ADEPD.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen