Praktijk

Implementatie bij de eerste herziening van de NHG-Standaard Epicondylitis

Gepubliceerd
10 maart 2009

Samenvatting

De diagnose ‘tenniselleboog’ is eenvoudig te stellen. Bij de begeleiding gaat het vooral om voorlichting, eventueel tijdelijk ondersteund door lokale toepassing van NSAID-crème. Injecties met corticosteroïden geven op korte termijn een verbetering van de klachten, maar op lange termijn is het resultaat niet beter en mogelijk zelfs slechter dan een afwachtend beleid.

Voorlichting

Voor voorlichting over epicondylitis verwijst de Standaard naar de bekende NHG-Patiëntenbrieven, die het advies samenvatten. Behalve een brief kan de huisarts bij zijn voorlichting ook gebruikmaken van de NHG-Patiëntenafbeeldingen. Iedere afbeelding bevat aan weerskanten hetzelfde plaatje met voor de huisarts in steekwoorden de aandachtspunten in anamnese, oorzaak en adviezen over de aandoening. Bij de vormgeving koos een panel patiënten en huisartsen bewust voor een remindertekst voor de huisarts, om te voorkomen dat de huisarts de tekst voor gaat lezen zonder contact te leggen met de patiënt of te kijken of deze het begrepen heeft. De atlas met de NHG-Patiëntenafbeeldingen is op geplastificeerd, beschrijfbaar papier beschikbaar, en via de website www.kiesbeter.nl (http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/tennisarm/tennisarm-algemeen/patientenbrieven/). Ook komt de atlas digitaal beschikbaar via de ‘ConsultWijzer’ die in de meeste HIS’en zit ingebouwd.

Samenwerking

Vaak hangen epicondylitisklachten samen met werkzaamheden met een repeterende beweging. Dan komt voor de patiënt de bedrijfsarts in beeld, met wie de huisarts het beleid moet afstemmen. Voor de samenwerking met de bedrijfsarts kan de huisarts teruggrijpen op de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Overspanning, die vooral ingaat op psychische klachten. Psychische aspecten en vooral het copingmechanisme bij deze aandoening, die dagelijks hinder geeft, spelen bij epicondylitis wel een rol, maar voeren niet de boventoon. De LESA biedt handvatten voor het overleg met de bedrijfsarts, ook bij patiënten met epicondylitis. Instructief is bovendien de website van de bedrijfsartsen (www.nvab-online.nl richtlijnen en leidraden). Beide beroepsgroepen voeren een tijdscontingente aanpak, zodat activiteiten, waaronder het werk, geleidelijk worden hervat. Voor het contact tussen huisarts en bedrijfsarts kunt u gebruikmaken van het door de KNMG ontwikkelde communicatieformulier (http://nvab.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_340_TICH_R1402961197434942). Fysiotherapie blijkt bij epicondylitis niet effectief. Gezien de directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut zullen veel patiënten daar toch terechtkomen. Het is dan zaak ook met de fysiotherapeut afspraken te maken over een gemeenschappelijke aanpak. De aandachtspunten hiervoor kunt u vinden in verschillende LESA’s die met paramedici/fysiotherapeuten zijn gemaakt: LESA Paramedische zorg bij COPD, LESA Diabetes mellitus type 2 en eventueel LESA Incontinentie voor urine. In deze LESA’s staat onder meer informatie over de directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut (beschikbaar via de NHG-website www.nhg.org).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen