Praktijk

Implementatie van de LESA Dementie

Gepubliceerd
10 maart 2009

Huisartsen krijgen regelmatig vragen over geestelijke achteruitgang en mogelijke dementie, maar het aantal nieuwe dementiegevallen per praktijk is maar klein. De in 2003 uitgekomen NHG-Standaard Dementie geeft handvatten voor de diagnostiek. De standaard is nu verrijkt met een LESA (Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak). De meerwaarde van deze LESA is dat de huisarts een handvat krijgt om bij twijfel (diagnostisch traject inzetten of niet?) laagdrempelig de expertise van specialisten ouderengeneeskunde (voorheen: verpleeghuisartsen) in te zetten. Daarnaast kennen alle huisartsen de soms acute problematiek van een ontsporende dementiepatiënt die niet meer thuis kan blijven, met als gevolg een eindeloze belronde langs verpleeghuizen. Dat is te voorkomen door in een vroeg stadium advies in te winnen over de te volgen procedure bij een patiënt met een vermoedelijke of gediagnosticeerde dementie. Op verschillende plaatsen in het land zijn nu al voorbeelden van samenwerking tussen huisartsen en verpleeghuisartsen, zoals in Den Haag. Daar viel op dat huisartsen en verpleeghuisartsen weinig inzicht hebben in elkaars werkwijze en werksituatie. Daarom is een instrument ontwikkeld dat bestaat uit een checklist, een toelichting en een formulier waarop afspraken kunnen worden vastgelegd zoals die ook in de LESA zijn verwoord. Op één locatie zijn de afspraken inmiddels gereed; hierbij is ook de zorgcoördinator van het project voor aanvullende verpleeghuiszorg betrokken.

Het Landelijk Dementie Programma (LDP) - dat inmiddels is overgegaan in het Zorgprogramma Dementie en Programma Ketenzorg Dementie (www.dementieprogramma.nl) - had als doel om in een groot aantal regio’s de zorg voor de demente patiënt te optimaliseren; onderdeel daarvan was de ketenzorg. Maar het programma heeft ook geleid tot een vragenlijst waarin ouderen kunnen aangeven in hoeverre zij beperkingen ondervinden in hun dagelijkse activiteiten (‘mijn plan’). Deze LESA en de aanbevelingen uit het LDP zijn op landelijk niveau afgestemd. Goede voorbeelden uit het LDP kunnen als ‘best practices’ een voorbeeld zijn voor het maken van ketenafspraken zoals die ook in de LESA worden aanbevolen. Aansluitend op het programma Ketenzorg Dementie hebben NHG, LHV en Vereniging Huisartsenposten Nederland de Adviesgroep Ketenzorg gevormd waarin zij zich gezamenlijk richten op de ketenzorg door middel van ondersteuning van zorggroepen.

Recent (zie NHG-nieuws) hebben de eerste huisartsen de kaderopleiding ouderengeneeskunde afgerond. Zij hebben extra expertise opgebouwd rondom ouderen en zijn inzetbaar als vraagbaak voor collega’s in hun regio. Bij het opzetten van samenwerkingsafspraken tussen verschillende beroepsgroepen kunnen zij een sleutelrol vervullen. Voor informatie over adressen kunt u terecht bij s.vroman@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen