Nieuws

Innovatie van de huisartsopleiding bij het LUMC

Gepubliceerd
28 juni 2021
De huisartsopleiding van het LUMC in Den Haag experimenteert met een andere opzet van de tweede fase van de opleiding. Die tweede fase bestaat uit de stages ggz en chronische zorg, plus het derde opleidingsjaar in de huisartsenpraktijk. Tijdens het experiment worden aiossen gedurende 18 maanden in 1 opleidingspraktijk ondergebracht, waarbij ggz en ouderenzorg nadrukkelijk onderdeel van de opleiding uitmaken. De innovatie berust op 2 pijlers: zelfsturing van het leren en wijkgericht werken.
0 reacties

In een snel veranderende wereld, waarin vanzelfsprekend ook het huisartsenvak verandert, zijn levenslang lerende professionals nodig. Daarnaast ervaren aiossen het formele onderwijs als te veel gestuurd vanuit het instituut en te weinig gericht op hun ervaringen in de praktijk. Daarom is innovatie nodig. 

In dit onderwijsinnovatieproject worden aiossen gestimuleerd om op basis van hun eigen leerwensen – binnen de landelijke kaders zoals thema’s en verplicht aantal terugkomdagen – hun terugkomdagonderwijs zelf te organiseren, gebaseerd op de principes van zelfsturend leren. Zij kunnen gebruikmaken van het bestaand terugkomdagonderwijs, maar ook van andere vormen van onderwijs. Er is een tutor die de aiossen en opleiders begeleidt. Opleiders geven eveneens zelf vorm aan hun onderwijs, al dan niet in overleg met de aiossen. Ook kunnen koppels aios-opleider samen onderwijs volgen en het geleerde in de praktijk implementeren.

Ouderenzorg en ggz vinden steeds meer plaats in de eerste lijn en daarom zijn de leermogelijkheden daarvoor in de huisartsenpraktijk volop aanwezig. Actuele thema’s zoals preventie, wijkgericht samenwerken en proactieve populatiegerichte zorg krijgen daarbij veel aandacht. De uitdaging is dat de aiossen samen met hun huisartsopleiders interdisciplinaire leertrajecten vormgeven die passen bij deze thema’s, de kenmerken van de huisartsenpraktijk en de wijk.

Vanaf 2017 zijn in totaal 3 groepen van elk 7 à 8 aiossen gestart en in september 2021 wordt het project afgerond. Onderzoekers volgden de aiossen in het project met halfjaarlijkse semigestructureerde groepsinterviews. Op dit moment analyseren zij de data. De resultaten van het evaluatieonderzoek worden in de loop van 2021-2022 gepubliceerd.

Meljes I. Innovatie van de huisartsopleiding bij het LUMC. Huisarts Wet 2021;64:DOI:10.1007/s12445-021-1177-0.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een promovendus.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen