Nieuws

Juninummer H&W over appendicitis en gezondheid van gedetineerden

Gepubliceerd
2 juni 2022
Voor veel huisartsen is het geen dagelijkse kost, maar de gezondheid van gedetineerden laat te wensen over. Zowel voor als na detentie hebben zij hoge en complexe gezondheidsbehoeften. H&W-hoofdredacteur Gijs Baaten pleit voor meer aandacht voor deze kwetsbare groep, ook buiten de gevangenis. Verder is er in dit nummer aandacht voor appendicitis. Hoe herken je dat in een vroeg stadium? En wat zijn de valkuilen?
0 reacties

Mensen met een slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn oververtegenwoordigd in de gevangenispopulatie. (Ex-)gedetineerden blijven een kwetsbare patiëntengroep die ook buiten de gevangenis extra aandacht behoeft.

Appendicitis is in een vroeg stadium moeilijk te herkennen. Huisartsen missen bijna 1 op de 5 kinderen met appendicitis. Tegelijkertijd hebben bijna 2 op de 3 kinderen die door de huisarts worden verwezen geen appendicitis.

Huisartsen willen de diagnose ‘appendicitis’ niet missen vanwege de potentieel ernstige complicaties. Een behoorlijk percentage ‘onnodige’ spoedverwijzingen is dan onvermijdelijk.

Wat levert het op wanneer orthopeden consulten bij knie- en heupartrose doen in de huisartsenpraktijk? In elk geval verbeteren de multidisciplinaire communicatie en de toegankelijkheid van de zorg.

Veel vragen bij psychiatrische casuïstiek zijn niet te beantwoorden met de NHG-Standaarden. Huisartsen kunnen in zo’n geval psychiaters raadplegen via het online overlegplatform Prisma.

De Roth-test kan een hulpmiddel zijn bij de triage en monitoring van laagrisicopatiënten met COVID-19 op afstand. Een counting number ≤ 20  kan aanleiding zijn voor een lichamelijk onderzoek om hypoxemie uit te sluiten.

Benieuwd naar wat H&W nog meer te bieden heeft? Lees het juninummer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen