NHG Forum

“Kaderhuisarts ontzorgt collega’s”

Gepubliceerd
6 april 2020
De kaderopleiding geeft werkplezier, aldus kaderhuisarts Regien Kievits, kaderhuisarts astma en COPD. Niet alleen om bestuurswerk te doen of les te geven, ook om puur kennis te vergroten.
0 reacties

Kievits: “Na vijftien jaar als huisarts draaide onze praktijk goed en kwam de behoefte om iets extra’s te gaan doen. Juist toen wilde mijn zorggroep beginnen aan een zorgprogramma COPD en vroegen ze mij om dat op te zetten. Dan wilden ze wel dat ik de kaderopleiding ging doen en garandeerden ze mij een contract van vier uur als kaderhuisarts. Het leukste van kaderhuisarts zijn vind ik collega’s helpen en de enorm fijne contacten die ik heb opgebouwd met longartsen, patiëntenverenigingen en apothekers.”

Ontzorgen

“In mijn gezondheidscentrum ben ik als kaderhuisarts vraagbaak voor praktijkondersteuners. Ik adviseer ze bij het interpreteren van longfunctieonderzoeken en bij de keuze voor de juiste puffer. Ze hoeven niet langs mijn collega-huisartsen, dus ik ontzorg de andere huisartsen in mijn gezondheidscentrum.

De meeste kaderhuisartsen astma en COPD, nu zo’n zestig, werken vier tot acht uur per week voor een zorggroep. Zorggroepen financieren je consultaties en regioprojecten. Ze staan in de rij voor kaderhuisartsen astma en COPD. En terecht: ik vind dat elke zorggroep een kaderhuisarts astma en COPD in dienst zou moeten hebben.

Door consultaties voorkom ik onnodige verwijzingen

Voor mijn zorggroep heb ik een consultatiefunctie. Binnen drie werkdagen geef ik digitaal antwoord aan de huisarts of praktijkondersteuner. Ik kan in het dossier van de patiënt meekijken. De meerderheid van de consultvragen kan ik oplossen. Zo voorkom ik onnodige verwijzingen en zorg ik voor de juiste zorg op de juiste plek.

Met mijn zorggroep heb ik een project opgezet om onnodig gebruik van inhalatiecorticosteroïden bij COPD-patiënten terug te dringen. Het bleek dat ons succes sterk afhing van praktische zaken, zoals de manier waarop je de patiënt vertelt dat hij opeens een andere puffer krijgt. Het mooie is dat onderzoekers van Radboudumc die ervaringen weer overgenomen hebben.”

Jouw agenda

Om kaderhuisarts te worden, volg je de NHG-Kaderopleiding Astma en COPD aan het Radboudumc in Nijmegen. Regien Kievits: “Het interessantst aan de kaderopleiding is de maandelijkse ontmoeting met andere kaderhuisartsen in opleiding. Je hoort waar anderen tegenaan lopen en hoe het gaat in andere regio’s. En je krijgt les van landelijke experts: longartsen, artsen palliatieve zorg, verslavingsartsen en wetenschappers, zodat je bijvoorbeeld zelf gemakkelijk je weg weet te vinden in de internationale literatuur. Je leert consultatie bieden, projecten opzetten en presenteren. Maar je leert ook onderhandelen: met zorgverzekeraars maar ook met de longarts, zodat jouw agenda aan bod komt.

Toen ik na een aantal jaren praktijk behoefte kreeg aan meer verdieping, vond ik het moeilijk om te kiezen tussen lesgeven, onderzoek doen of besturen. Met de kaderopleiding kun je het allemaal. Maar je bent vrij in wat je ermee gaat doen als je eenmaal kaderhuisarts bent. Meestal zul je regionaal actief zijn, met lesgeven, medisch-inhoudelijke projecten, of bestuurswerk.”

Impact

Alle afgestudeerden van de kaderopleiding zijn lid van de expertgroep, de COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG). Landelijk zit de CAHAG aan tafel met partijen als het Longfonds en Long Alliantie Nederland en werkt deze expertgroep mee aan NHG-Standaarden. Ook met onderwijs bereikt CAHAG alle huisartsen in Nederland, zoals met CASPIR voor spirometrie. Kievits: “Als kaderhuisarts help je met je expertise je eigen praktijk en zorggroep, maar heb je ook regionaal en landelijk impact op longzorg.”

Regien Kievits, huisarts in Vught en kaderhuisarts astma en COPD voor zorggroep Chronos, Den Bosch: “Ik zocht verdieping naast mijn praktijk, maar vond het moeilijk om te kiezen tussen lesgeven, onderzoek doen of besturen. Met de kaderopleiding kun je het allemaal.”

September 2020 begint de zevende kaderopleiding Astma en COPD, zie CAHAG.nl en NHG.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen