NHG Forum

“Kaderhuisarts zorgt voor landelijk netwerk”

Gepubliceerd
29 augustus 2020
Kaderhuisarts Spoedzorg in de regio Apeldoorn Roland Zeilstra werkt aan structurele verandering van Nederlandse acute zorg, tijdens en na corona. Hoe bereidde zijn kaderopleiding hem hierop voor?
0 reacties

Roland Zeilstra: “Acute geneeskunde interesseerde me altijd al. Mijn vrouw en ik hebben in Afrika gewerkt; daar werk je meer allround en doe je ook spoedzorg. Bij terugkomst zijn we in 1996 samen een huisartsenpraktijk gestart. Toen we uit de jonge kinderen waren, hadden we onze handen vrij voor nieuwe dingen en konden we voor elkaar de praktijk opvangen bij studieverplichtingen.

Op het NHG-Congres over acute zorg in 2013 in Maastricht hoorde ik over een nieuwe kaderopleiding Huisarts en Spoedzorg. Ik heb me meteen aangemeld en in 2015 begon ik aan de eerste lichting van de opleiding.”

Vertrouwen in expertise

“Los van de specialistische kennis over acute zorg is het leuke van de kaderopleiding dat je nieuwe collega’s leert kennen door het hele land. We netwerken bijna dagelijks via een besloten whatsappgroep met geanonimiseerde casus, zeker in coronatijd. Iemand vraagt naar triagecriteria bij kinderen met astma en hooikoorts in tijden van corona en krijgt reacties uit het hele land. Ik vertrouw de apps van collega-kaderhuisartsen, omdat ik hun expertise vertrouw. En we kennen elkaar persoonlijk van de SpoedHAG, onze expertgroep waarvan alle kaderhuisartsen Spoedzorg lid zijn.

Soms is de app een livebibliotheek, soms produceren we zelf kennis omdat een richtlijn niet past bij spoedzorg. Zoals: bij een duidelijke urineweginfectie zonder risico’s zou je op de HAP direct kunnen behandelen zonder aanvullend onderzoek. Dat bespaart tijd die besteed kan worden aan medisch urgentere zaken. Of iemand die vraagt of bij nachtdiensten meer dokters tegelijkertijd wakker moeten zijn, of is 1 genoeg? We krijgen reacties uit Limburg, Brabant en Amsterdam. Met meer meningen en tips heb je steun in de rug wanneer je met je eigen organisatie gaat overleggen.

De kaderhuisartsen Spoedzorg appen bijna dagelijks via een besloten groep. Meestal met korte vragen, zoals: wat zijn de triagecriteria bij kinderen met astma en hooikoorts in tijden van corona?

 

Toen ik de kaderopleiding ging doen, wilde ik vooral mijn kennis bijspijkeren voor mijn eigen patiënten; ik zag nog geen regionale rol voor mezelf. Maar eenmaal kaderhuisarts Spoedzorg was ik zo enthousiast dat ik bestuurslid werd van de SpoedHAG en van huisartsenpost Apeldoorn, en docent van aios en van collega-huisartsen in mijn regio.

Voor huisartsen zijn wij kaderhuisartsen de samenvatters, wij maken kennis toegankelijk. Ik zit in een Apeldoorns clubje met 10 kaderhuisartsen van bijna alle kaderopleidingen: Bewegingsapparaat, Urogynaecologie, Palliatieve zorg, Ouderengeneeskunde, Diabetes, CVRM, GGZ, Astma en COPD, Spoedzorg. We houden nieuws en wetenschappelijk onderzoek bij voor alle huisartsen in de regio en geven organisatieadvies, zoals hoe je in onze regio samenwerkt met SEH en ziekenhuis.”

Binnenboord houden

“We lopen wel tegen een grens aan denk ik, als ik met de collega-huisartsen praat. Ook als ik zelf werk op de HAP is het heel druk, de SEH is druk en de ambulance eveneens. We hebben een plan nodig hoe we het kunnen volhouden met elkaar, hoe je kwaliteitszorg kunt blijven verlenen en hoe je je dokters binnenboord houdt. In juli verscheen de Houtskoolschets acute zorg van VWS over hervorming van de spoedzorg. Als meer huisartsen de NHG-Kaderopleiding Spoedzorg gaan doen, is ons eerstelijnsspecialisme ruimer vertegenwoordigd in de regio’s en kunnen we nieuw beleid voor de huisartsenposten beter sturen.

Door de coronacrisis is de acute zorg in een stroomversnelling gekomen. Ik ben heel trots op mijn groep kaderhuisartsen, de expertgroep. De hele achterban deelde COVID-protocollen via de app. Dat werden de protocollen Telefonische triage voor huisartsen en doktersassistenten die nu in het Coronadossier op de NHG-website staan. Ook de ABCD-methodiek zelf is nu wijdverbreid. We kunnen als expertgroep tijdens de COVID-pandemie echt wat betekenen voor de Nederlandse huisartsen.”

De NHG-Kaderopleiding Spoedzorg start op 17 en 18 september 2020, zie huisartsenspoedzorg.nl en NHG.org/kaderopleiding.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen