Praktijk

Kennistoets: antwoorden

Gepubliceerd
4 februari 2013
1. Onjuist / 2. Onjuist
De incubatietijd van herpes genitalis is twee tot twaalf dagen. Er is onderscheid tussen een eerste of primo-infectie en een recidief. Bij een symptomatische primo-infectie is er bij 40% van de mannen een prodromale fase (koorts, malaise en spierpijn). Hierna komen bij mannen urethritisklachten voor. Zes tot zeven dagen na de eerste symptomen volgen de huid- en slijmvliesafwijkingen met de ontwikkeling van de karakteristieke, met helder vocht gevulde blaasjes. De blaasjes gaan kapot waardoor erosies of ulcera ontstaan. De laesies blijven bij een primo-infectie 7 tot 28 dagen bestaan en genezen zonder littekens. Herpes genitalis kan worden aangetoond met een herpes-PCR of herpeskweek. Serologische technieken zijn in de dagelijkse praktijk ongeschikt om de diagnose herpes genitalis te stellen omdat antistoffen pas laat in de infectie kunnen worden aangetoond.
Van Bergen JEAM, Dekker JH, Boeke AJP, Mastboom MT, Pijnenborg L, Van Lieshout J. NHG Standaard Het soa-consult. www.nhg.org.
www.soaaids.nl/soa_vervolg/herpes
3. Onjuist / 4. Juist
Op de leeftijd van een tot vier jaar bestaan er verschillende eetproblemen, meestal van voorbijgaande aard (lastige eters, miezemuizen). Typisch voor het tweede levensjaar is dat de eetbehoefte en groei wat afnemen ten opzichte van het eerste jaar, waardoor de babymolligheid verdwijnt. Daarnaast komen kinderen in deze tijd in een koppigheidsfase en ontdekken ze het zogeheten ‘ik-gevoel’, wat zich vaak uit in niet willen eten en kieskeurigheid. Ook ontstaat halverwege het tweede jaar een tegenzin om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Deze voedselneofobie is een normale ontwikkelingsfase. Ouders kunnen de betreffende voedingsmiddelen het best blijven aanbieden om zo de afkeer op te heffen.
Eekhof JAH, Knuistingh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen bij kinderen. Tweede druk. Amsterdam: Elsevier gezondheidszorg, 2009.
www.voedingscentrum.nl Voeding van zuigelingen en peuters. Den Haag: Voedingscentrum, 2007.
5. Onjuist / 6. Juist
Migraine komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Ongeveer 60% van de vrouwen met migraine brengt deze hoofdpijn in verband met de menstruatiecyclus. Meestal treden migraineaanvallen op juist voor of tijdens de menstruatie. Onderzoeken wijzen sterk in de richting van oestrogeenonttrekking als uitlokkende factor in het optreden van menstruele migraine. Bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken en met name migraine­aanvallen hebben gedurende de stopweek, valt te overwegen om de pil door te slikken. Over hoe lang vrouwen de pil mogen doorslikken is nog onvoldoende bekend. Een praktische vuistregel is: de pil doorslikken tot er een doorbraakbloeding komt en dan de stopweek beginnen. Bij verergering van migraine door orale anticonceptiva kan de vrouw een pil met andere hormoonsamenstelling proberen. Zwangerschap heeft over het algemeen een gunstig effect op het beloop van de migraineaanvallen: in 67% van de gevallen verdwijnt de migraine tijdens de zwangerschap. Na de zwangerschap keert de migraine vaak terug.
Knuistingh Neven A, Bartelink MEL, De Jongh TOH, Ongering JEP, Oosterhuis WW, Van der Weerd PCM, et al. NHG-Standaard Hoofdpijn. www.nhg.org .
Brand A, Bruinsma A, Van Groeningen K, Kalmijn S, Kardolus I, Peerden M, et al. NHG-Standaard Anticonceptie. www.nhg.org.
7. Juist / 8. Juist / 9. Onjuist / 10. juist
Hidradenitis suppurativa is een ontsteking van de haarfollikel, met een secundaire ontsteking van de zweet- en talgklieren. Hidradenitis komt vooral voor in de periode vanaf de puberteit tot het veertigste levensjaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk spelen hormonale, familiaire en mogelijk immunologische factoren en obesitas een rol bij het ontstaan van de aandoening. Hidradenitis lijkt meer voor te komen bij rokers. Preventie bestaat uit een goede hygiëne waaronder dagelijks het lichaam wassen met zeep. Antizweetvloeistof is niet geïndiceerd. Overweeg bij patiënten met frequente recidieven een preventieve proefbehandeling met lokaal clindamycine lotion 2 dd gedurende drie maanden. Behandeling van recidiverende hidradenitis met orale antibiotica of hormonale anticonceptie wordt niet aanbevolen. Bij recidiverende klachten is het mogelijk zinvol te streven naar een optimaal gewicht en te stoppen met roken.
Wielink G, Koning S, Oosterhout RM, Wetzels R, Nijman FC, Draijer LW. NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties (eerste herziening). www.nhg.org.
Sillevis Smitt JH, Van Everdingen JJE, Starink ThM, Van der Horst HE. Dermatovenereologie voor de eerste lijn. 8e geheel herziene druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen