Praktijk

Kennistoets: Vulvapathologie

Gepubliceerd
1 juni 2017

1. Lichen sclerosus (LS) leidt tot anatomische veranderingen aan de vulva en (porselein)witte verkleuring van de huid. De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Welke locaties kunnen aangedaan zijn bij LS?

a. Alleen de huid van de vulva.

b. De huid van de vulva, het perineum en de perianale regio.

c. De huid van de vulva, het perineum, de perianale regio en het vaginaal slijmvlies.

 

2. Lokale corticosteroïden nemen bij de behandeling van lichen sclerosus, lichen planus en vulvair eczeem een belangrijke plaats in. De auteurs doen aanbevelingen voor het gebruik van (sterke) corticosteroïden op de vulva. Welke aanbeveling is correct?

a. Hanteer een maximale toedieningsfrequentie van tweemaal daags.

b. Pas corticosteroïden niet langer dan twee maanden achter elkaar toe.

c. Start met een corticosteroïd op crèmebasis.

d. Wissel het corticosteroïd af met paraffine/vaseline.

 

3. Een candida-infectie kan bij vrouwen op de vulva en/of vaginaal gelokaliseerd zijn. In welke leeftijdsfase(n) komt de vaginale candidiasis voor?

a. Alleen in de fertiele levensfase.

b. In de fertiele en postmenopauzale fase.

 

4. Lichen simplex is de meest voorkomende vorm van vulvair eczeem. De primaire oorzaak is jeuk. De veranderingen aan de huid ontstaan door krabben. De onderbenen zijn vaak ook aangedaan. Het krabben gebeurt uit gewoonte of door een psychische stoornis. Welke huidveranderingen zijn kenmerkend bij deze aandoening?

a. Blaasjes en korstvorming.

b. Papels en schilfering.

c. Plaques en lichenificatie.

 

5. Naar schatting 5% van de vrouwen met vulvaire lichen sclerosus ontwikkelt op den duur een plaveiselcelcarcinoom. De huisarts dient vrouwen met LS daarom jaarlijks te controleren. Alarmsymptomen voor maligne ontaarding zijn zwellingen, niet genezende ulcera, unilaterale afwijkingen en vergrote liesklieren. Wat is nog meer een alarmsymptoom?

a. Aanhoudende jeuk.

b. Fissuurvorming.

c. Persisterende pijn.

 

6. Recidiverende vulvovaginale candidiasis wordt vaak gezien bij jonge vrouwen. De NHG-standaard Fluor vaginalis geeft bij deze aandoening de voorkeur aan lokale behandeling vanwege minder kans op bijwerkingen. Van Hees daarentegen meldt dat lokale behandeling met antimycotica irritatie van de huid kan geven, met name bij atopici. Ze geeft aan dat lokale noch orale behandeling superieur is. Welke orale behandeling beveelt zij aan?

a. Eenmaal per twee weken fluconazol 150 mg capsule oraal gedurende drie maanden.

b. Fluconazol 150 mg capsule op dag vijf van de menstruatie gedurende drie maanden.

c. On demand behandeling met fluconazol 150 mg oraal, drie stuks.

 

7. Mevrouw McEwan, 42 jaar, komt op het spreekuur omdat ze bultjes heeft gevoeld in haar schaamstreek. Ze heeft er geen last van. Ze vraag aan de huisarts of de bultjes behandeld moeten worden. Bij onderzoek van de vulva ziet de huisarts plaatselijk verdikte witte huid en gladde, bruine papels. Wat is in dit geval het aangewezen beleid?

a. Clobetasolproprionaat 0,05% zalf.

b. Podofyllotoxine 0,5% oplossing 2 dd, gedurende drie dagen.

c. Verwijzen naar de specialist.

 

8. Mevrouw Eckert, 58 jaar, belt op omdat ze al enig tijd last heeft van vaginale jeuk. Ze vertelt dat ze 25 jaar geleden last had van recidiverende vaginale schimmelinfecties. Ze herkent de jeukklachten van vroeger. Alleen de brokkelige afscheiding ontbreekt. Ze vraagt om een kuur tegen schimmelinfectie. Wat is het aangewezen beleid?

a. Vaginaal capsule miconazol.

b. Oraal eenmalig fluconazol (diflucan).

c. Uitnodigen op het spreekuur.

 

De kennistoets gaat over één artikel in dit nummer van H&W, namelijk: Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

Daarnaast is gebruikgemaakt van de volgende bronnen:

  • Glansdorp A, Van Kimmenade R, Lemaire EKG, et al. NHG-Standaard Lichen sclerosus. Huisarts Wet 2012;55:510-4. www.nhg.org

  • NHG-werkgroep Fluor vaginalis. NHG-Standaard Fluor vaginalis (tweede herziening). Huisarts Wet 2016;59:204-10. www.nhg.org

  • www.huidziekten.nl

Antwoorden

1b

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

2d

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

3a

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

4c

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

www.huidziekten.nl.

5c

Glansdorp A, Van Kimmenade R, Lemaire EKG, et al. NHG-Standaard Lichen sclerosus. Huisarts Wet 2012;55:510-4. www.nhg.org

6a

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

7c

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

8c

Van Hees CLM, Ter Harmsel WA. Vulvapathologie. Huisarts Wet 2017;60(6):294-7.

De vragen van deze kennistoets zijn gemaakt door Henk Folkers, werkzaam bij de Huisartsenopleiding Nederland. Over vragen en antwoorden wordt niet gecorrespondeerd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen