NHG Forum

Kern en grenzen huisartsenzorg

Gepubliceerd
29 oktober 2020
Huisartsen stelden in januari 2019 tijdens de Woudschotenconferentie vernieuwde kernwaarden en kerntaken vast voor de huisartsenzorg.
0 reacties

Huisartsen stelden in januari 2019 tijdens de Woudschotenconferentie vernieuwde kernwaarden en kerntaken vast voor de huisartsenzorg. Maar hoe vertaal je die nu in de praktijk? En hoe kunnen ze helpen om de dilemma’s op te lossen waartegen huisartsen aanlopen? Eind september zijn concrete kaders van de 5 kerntaken medisch-generalistische zorg, spoedeisende huisartsenzorg, terminaal-palliatieve zorg, preventieve zorg en zorgcoördinatie gepubliceerd op www.toekomsthuisartsenzorg.nl.

Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven leveren, moet het werk van de huisarts behapbaar blijven en is het belangrijk om keuzes te maken. In Kerntaken in de praktijk staat beschreven welke zorg van iedere huisarts mag worden verwacht en wat optionele zorgtaken zijn. Ook zorgtaken die niet onder de kerntaken vallen worden genoemd. Daarnaast zijn grenzen en randvoorwaarden beschreven.

De uitwerking helpt bij het maken van keuzes en kan ook behulpzaam zijn om in overleg met anderen uitvoeringsproblemen op te lossen. Deze keuzes zijn maatwerk, het is geen ‘one size fits all’. Kerntaken in de praktijk biedt een handvat waarmee de huisarts en het team hun eigen afwegingen kunnen maken.

De uitwerking van de kerntaken is het initiatief van de huisartsorganisaties LHV, NHG, VPH en InEen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen