NHG Forum

"Koffiemoment als smeerolie van de zorg"

Gepubliceerd
1 september 2019
Liempde, een dorp van 5000 inwoners. Daar verwacht je de dorpsdokter, een apotheek en misschien ook nog een fysiotherapeut. Maar sinds maart 2019 kent Liempde een medisch centrum met maar liefst vijftien verschillende disciplines onder één dak. Huisartsen Olof van Laere en Geert Elbers zijn de trotse oprichters.
0 reacties
Olof van Laere en Geert Elbers
Olof van Laere (links) en Geert Elbers aan de koffie bij Medisch Centrum Liempde, waar vijftien verschillende disciplines huizen.
© Margot Scheerder

Mogelijkheden in samenwerking

Van Laere en Elbers bewonen de benedenverdieping van het medisch centrum, samen met de apotheek en de fysiotherapeut. Van Laere: “We kochten het pand in 2015 en we vinden het allebei leuk om te ondernemen. We zagen veel mogelijkheden in de samenwerking met verschillende disciplines binnen de eerstelijnszorg, die allemaal buiten ons dorp praktijk houden. We benaderden dertien disciplines. Tijdens een informatieavond legden we ons plan voor en iedereen was meteen enthousiast. Al deze zorgverleners huren op de bovenverdieping een ruimte voor een of meer dagdelen, zoals de diëtist en de verloskundige. Sommige zitten er de hele week. Het verhuren van de ruimte is dus afhankelijk van hoeveel een zorgverlener nodig heeft.”

In maart dit jaar was de officiële opening van het medisch centrum. “Het enthousiasme is groot. We zitten in een mooi verbouwd pand, mensen vinden het leuk om hier te werken en om samen te werken. Dat is ook waar de zorg steeds meer naartoe gaat. Je kunt bijna niet meer anders dan samenwerken. Ken je elkaar en zit je bij elkaar in een pand, dan is de samenwerking zoveel fijner.

De bereidheid om met elkaar iets te doen en voor elkaar iets te doen, is groter. Dat werkt veel prettiger”, zegt Van Laere. “Samen koffiedrinken vinden we heel belangrijk en anderen ook”, voegt Elbers toe. “Ik zeg weleens: het koffiemoment is de smeerolie van de zorg. De omgangsvormen worden daardoor veel prettiger en makkelijker.”

Vaste clubjes

Van Laere: “We werken met vaste clubjes waarbij een aantal disiplines bij elkaar zitten. Tijdens lunchafspraken bespreken we welke dingen we samen kunnen oppakken. Dat moet nog wel beter zijn beslag krijgen. Er moet meer structuur in komen en het zou fijn als we meer projecten kunnen gaan draaien. Ik voel dat daar ruimte voor komt. Als we een jaar verder zijn, is er vast al veel verbeterd. Dan kunnen we werken met specifieke patiëntengroepen, bijvoorbeeld patiënten met chronische pijnklachten, psychische klachten, of ouderen. Afhankelijk van het soort problemen werk je dan samen met disciplines als ouderenzorg, revalidatie, fysiotherapie, ergotherapie en podotherapie.”

Beschikbare zorg op één punt

“Er komt veel op de huisarts af. Verschillende zorgvragen, personeelstekorten, praktijkovernames die lastiger zijn doordat jonge collega’s andere wensen hebben dan de collega’s die stoppen. De samenwerking wordt alleen maar meer. Zowel in de eerste als de tweede lijn. De eerste lijn hebben we nu gecoverd. Een volgende stap is de deskundigheid uit de tweede lijn erbij halen. Bijvoorbeeld verslavingsartsen, revalidatie-artsen en specialisten ouderenzorg. Zij kunnen ons helpen om meer zorg te kunnen leveren”, zegt Van Laere.

Elbers: “Je moet bijna een klein ziekenhuis hebben met de zorg die de huisarts moet leveren. Voor de patiënt is het prettig als hij naar één punt kan gaan, waar alle zorg beschikbaar is. Als we dat kunnen houden, zou dat top zijn.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen