Nieuws

Kopzorgen… [Redactioneel]

Wat gaat er door uw ‘kop’ bij het lezen van de titel van dit themanummer? Gaan uw gedachten vooral uit naar uw eigen kop­zorgen over de praktijkvoering? Mijmert u over de hoge werkdruk (en heeft u moeite uw kop erbij te houden)? Of denkt u eerder aan de vele patiënten die met ‘kopzorgen’ bij u op het spreekuur komen, zoals fysieke kwalen in of aan het hoofd, of geestelijke problemen? Iedereen zal zijn eigen gedachten hebben bij dit thema.
0 reacties
Redactie julinummer
Van links naar rechts: Kim van Wijck, Pieter Buis, Alexandra Bensdorp, Richard Starmans en Lisanne Stolwijk
© Margot Scheerder

Voor als u het geschreven woord graag letterlijk interpreteert: dit themanummer gaat inderdaad over zorgen over de kop. Van een gegroefde hoofdhuid tot ­kaakklachten. Maar ook over pijn in de kop, zoals bij medicatieovergebruikshoofdpijn. Dit is het paradoxale fenomeen dat patiënten uiteindelijk meer hoofdpijn krijgen van de medicatie die zij tegen die pijn gebruiken. In een beschouwing hierover vindt u praktische achtergrondinformatie en handvatten voor het begeleiden van patiënten met dit uitdagende ziektebeeld. In een nascholing over langdurige klachten bij niet-aangeboren hersenletsel leest u hoe u als huisarts een belangrijke signalerende rol kunt hebben.

Maar ook de kopzorgen van uzelf komen aan bod. Bijvoorbeeld hoe u met de LEAN-methode de praktijk overzichtelijk en efficiënt kunt indelen. En hoe u kunt omgaan met patiënten met chronische pijnklachten, die steeds weer een appel op u doen.

Voor meer tips om kopzorgen te voorkomen, kunt u het best nog even doorbladeren: is hoofdbescherming bij voetbal een goede preventie tegen dementie? Lokt de anticonceptie­pil depressieve gevoelens uit? En kunnen we de kop beschermen tegen de druk om gelukkig te zijn?

Tot slot in dit themanummer een interview met 3 éminences grises over de grote vragen des levens: Bert Keijzer, Menno Oosterhof, Dick Swaab. Kopzorgen die ons allemaal weleens bezig hebben gehouden. Wat stuurt ons: ons brein of onze ziel? Zijn dat eigenlijk wel 2 losse entiteiten? Bestaat er zoiets als een vrije wil of is dat een illusie?

Voor de meesten van u lonkt de vakantie! Heerlijk, even geen zorgen aan de kop…

Gastredactie themanummer Kopzorgen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen