Nieuws

Luchtweginfecties bij kinderen: cruciale rol van microbioom

Gepubliceerd
13 september 2017

Bacteriën in en op ons lichaam hebben veel invloed op onze gezondheid. Zo speelt het microbioom van de luchtwegen een grote rol in de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Onderzoek laat zien dat kinderen die vatbaar zijn voor luchtweginfecties een ander microbioom hebben dan kinderen die minder vatbaar zijn.

Utrechtse onderzoekers keken naar de ontwikkeling van het microbioom van de bovenste luchtwegen in het eerste levensjaar in relatie tot het krijgen van luchtweginfecties. In een longitudinaal onderzoek bekeken zij het microbioom bij 112 kinderen. Zij onderzochten ook de omgevingsfactoren die invloed hadden op de samenstelling en rijping van het microbioom: de wijze van bevalling (vaginaal of keizersnede), het jaargetijde waarin de geboorte plaatsvond, het type voeding (borst- of flesvoeding) in de eerste drie maanden, het gebruik van antibiotica, de aanwezigheid van broertjes/zusjes jonger dan vijf jaar en het gaan naar een kinderdagverblijf.

De overvloedige en langdurige aanwezigheid van de bacteriën Corynebacterium en Dolosigranulum spp. staat garant voor een gezonde ontwikkeling en stabiliteit van het microbioom. Deze bacteriën bleken gerelateerd te zijn aan een vaginale bevalling en het krijgen van borstvoeding. Gebruik van antibiotica in de kindertijd was daarentegen geassocieerd met een afname van Corynebacterium en Dolosigranulum spp. Regelmatig en vroeg gebruik van antibiotica zou dus (langdurige) consequenties kunnen hebben voor de vatbaarheid voor luchtweginfecties.

De onderzoekers zien mogelijkheden om te voorspellen welke kinderen verhoogde vatbaarheid zullen ontwikkelen voor luchtweginfecties. Zij zien als volgende stap de ontwikkeling van behandelingen waarmee deze kinderen suppletie krijgen van de missende bacteriën. 

Bosch AA, et al. Maturation of the infant respiratory microbiota, environmental drivers and health consequences: a prospective cohort study. Am J Respir Crit Care Med 2017 Jun 30. Doi: 10.1164/rccm.201703-0554OC [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen