Nieuws

Maandelijks subcutane prik werkt mogelijk tegen migraine

Gepubliceerd
2 maart 2018
Britse onderzoekers gingen na of een humaan monoklonaal antilichaam, erenumab, kan worden gebruikt ter preventie van migraine. Hun conclusie luidde dat maandelijks een preventieve prik het aantal migrainedagen en het gebruik van pijnstillers voor migraine vermindert. Het effect op lange termijn is echter nog onbekend.
0 reacties

De Britten onderzochten in totaal 955 patiënten (18 tot 65 jaar) die vier tot vijftien migrainedagen per maand hadden. Van hen kregen er 317 patiënten 70 mg erenumab, 319 patiënten 140 mg erenumab en 319 patiënten placebo voor een periode van zes maanden. De onderzoekers keken onder andere naar de vermindering van het aantal migrainedagen per maand en naar de vermindering van het gebruik van pijnstillers.

In de hele populatie was het gemiddeld aantal migrainedagen per maand 8,3. In vergelijking met de placebogroep rapporteerden de groep die 70 mg erenumab kreeg en de groep die 140 mg erenumab kreeg significant minder migrainedagen (respectievelijk 3,2 en 3,7 dagen). Bij de helft van de groep die 140 mg erenumab kreeg, halveerde het aantal migrainedagen zelfs. Het aantal dagen minder dat de patiënten migrainespecifieke pijnstillers gebruikten, was 1,1 in de groep die 70 mg kreeg en 1,6 in de groep die 140 mg kreeg (p < 0,001 voor elke dosis versus placebo).

Volgens de NHG-Standaard kan de huisarts starten met een preventieve behandeling bij patiënten met twee of meer aanvallen per maand of bij chronisch gebruik van pijnstillers, om medicatieovergebruikshoofdpijn te voorkomen. Het effect van enerumab is op de lange termijn echter onbekend en wordt nader onderzocht. Het middel is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Toch is het goed van deze ontwikkeling op de hoogte te zijn. Patiënten kunnen ernaar vragen.

Lees hier meer 

 

Literatuur

  • Goadsby PJ, et al. A controlled trial of erenumab for episodic migraine. N Engl J Med 2017;377:2123-32.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen